Den starka kronan är en dyr affär för de svenska exportföretagen.Foto: Johan Gunséus/Scanpix.

Exportbolagen förlorar miljarder på valutaeffekten

Innebär att kostnaderna i Sverige ökar
1:46 min

Den starka svenska kronan har kostat exportbolagen miljardbelopp i minskade vinster det senaste halvåret. Om kronan skulle stärkas ytterligare kan det leda till färre investeringar i Sverige framöver.

– Om vi talar om en krona som skulle stärkas påtagligt i förhållande till nuvarande nivåer så kommer det naturligtvis påverka investeringsaktiviteten i Sverige negativt, säger Anders Rune, chefekonom på arbetsgivarorganisationen Teknikföretagen.

Volvo, Sandvik, Atlas Copco och Scania är några av de bolag som i delårsrapporterna de senaste veckorna har hänvisat till att valutaeffekten påverkar resultatet negativt och det handlar totalt om flera miljarder kronor.

En stark svensk krona innebär att kostnaderna i Sverige ökar, samtidigt som priset för varorna blir lägre utomlands. Skulle kronan stärkas mer så kan det alltså påverka bolagens produktion i Sverige. Så här sa till exempel verkstadskoncernen Sandviks vd Olof Faxander när delårsrapporten presenterades för någon vecka sedan.

– Långsiktigt om vi ser ett betydligt starkare läge för kronan så minskar konkurrenskraften för produktion i Sverige. Det kommer även inom Sandvik påverka investeringsbeslut. Det blir mer kostnadseffektivt att tillverka produkter i andra delar av världen då, säger han.

För mindre bolag, som inte kan flytta produktionen, är det ännu svårare och många ser sina intäkter minska snabbt när kronan stärkts.

Åt vilket håll kronkursen går framöver är osäkert. För många av de stora bolagen har valutaeffekterna minskat under andra kvartalet jämfört med det första.

Men bara osäkerheten kan påverka investeringsviljan, säger Anders Rune på Teknikföretagen.

– I en osäker situation, om man har en investeringsplan - då väntar man med den och då blir den inte av just då i alla fall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".