1 av 3
Det gäller att hitta sitt namn på nån av alla listor för att veta var man ska rösta. Foto: Margareta Svensson/Sveriges Radio.
2 av 3
Kö till en av vallokalerna på Nelson Mandelaskolan i Bamako. Foto: Margareta Svensson/Sveriges Radio.
3 av 3
Läraren Zié Dao. Foto: Margareta Svensson.

Presidentvalet i Mali i full gång

"Bättre att vi har det valet nu"
1:57 min

Valet i Mali ska ge landet en legitim regering efter militärkuppen i fjol och den politiska kris som landet har hamnat i sedan dess. Men förberedelsetiden inför valet har varit kort och alla som vill kommer inte att kunna rösta. 

I morse kunde många vallokaler inte öppna på utsatt tid.

Boubakar Diawara är pensionerad valfunktionär och han vet hur det har gått till vid tidigare val. I år är problemen tre menar han. Först: att alla är registrerade med nummer - det är svårt i ett land med många analfabeter, för det andra så får man veta vilket nummer ens vallokal har via ett sms - men sms-numret har varit blockerat i flera timmar och för det tredje så är listorna utanför skolsalarna här på Nelson Mandelea-skolan i Bamako - inte i alfabetisk ordning.

Andra klagar på att det saknas partibeteckningar på de 28 kandidaterna på valsedeln och det är lätt att  kryssa fel.

Många var på plats redan innan vallokalerna öppnade klockan åtta - men här liksom på många andra håll i landet så rådde viss förvirring. Antingen var röstlängderna inte på rätt plats, valfunktionärer saknades och på flera håll kunde röstningen inledas först klockan nio.

6,8 miljoner människor är registrerade inför valet - obligatoriska röstkort ska motverka fusk, men frågan är hur många som verkligen kan rösta innan dan är slut - och vilken trovärdighet valet kan få.

Läraren Zié Dao som var en av de första  på plats i morse, säger att folk är trötta efter den politiska krisen som bland annat har lett till att bistånd från väst har stoppats.

Oavsett skälen så är det trots att det har pressats fram, så är det bättre att vi har det valet nu, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".