1 av 2
Lokföraren som hela Spanien pratar om är 52 år och har kört tåg i mer än halva sitt liv. Foto: Scanpix. Montage: Sveriges Radio.
2 av 2

Spanske lokföraren har släppts

"Det var den jäveln"
2:07 min

Den spanske lokförare som suttit anhållen efter tågkraschen i förra veckan där 79 människor miste livet, släpptes i natt efter häktningsförhandlingar i den lokala domstolen.

Men anklagelserna mot honom om vållande till annans död kvarstår, meddelade domaren.

Det var strax före midnatt när de gråmålade järndörrarna till domstolshusets garage öppnades, och en liten polisbil blixtsnabbt körde ut på gatan, följd av en stor piketbuss.

En fotograf som sprang längs med den första bilen, kom sedan tillbaka, gick igenom kamerarullen och sade: "Si, es el puta madre". "Det var den jäveln".

Så har det låtit på flera håll de senaste dagarna, samtidigt som andra visat sympati för mannen. Lokföraren som hela Spanien pratar om är 52 år och har kört tåg i mer än halva sitt liv.

Men i förra veckan stod han alltså i förarhytten då hans tåg katastrofalt spårade ur i en kurva precis utanför Santiago de Compostela, en urspårning som kostat 79 människor livet och lämnat över 150 passagerare skadade.

Tidigt under gårdagskvällen kom han hit till domstolen för häktningsförhandlingar, och knappt sex timmar senare släpptes han alltså fri. Fri med villkor. Hans pass ska ha tagits ifrån honom, och han har anmälningsplikt varje vecka.

Spanska tidningar drog i natt slutsatsen att frisläppandet berodde på att föraren samarbetat under förhöret och även gjort vissa medgivanden om någon form av oaktsamhet. Men källan till de uppgifterna är än så länge oklar.

Och ännu har nästan ingenting sagts om den tekniska undersökning som gjorts av olycksplatsen och vilken information tågets svarta låda har kunnat ge.

När regionen Galicien i dag förbereder sig inför den nationella minnesceremoni som ska äga rum här i den stora katedralen ikväll, saknas alltså fortfarande avgörande pusselbitar som skulle kunna hjälpa Spanien att förstå hur en så förödande olycka kunde ske på den egna järnvägen år 2013.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".