Zimbabwes president Roberg Mugabe. Foto: Gwenn Dubourtoumieu/Scanpix.

Spänt läge i Zimbabwe inför valet

1:51 min

I Zimbabwe stiger spänningen inför onsdagens val. Igår greps valorganisatören för premiärminister Morgan Tsvangirais parti, sedan han rapporterat att han hittat märkta valsedlar i en soptunna och flera förföljelser mot oppositionella rapporteras.

Sveriges Radios Carolina Jemsby har talat med en av dem som råkade illa ut. Parlamentskandidaten och människorättsadvokaten Arnold Tsunga som greps på väg hem från valkampanjande.

Plötsligt stod där en polisvägspärr, berättar han.

– Vi åkte i en konvoj, när polisen kom och tog oss och spärrade in oss alla på stationen över natten, berättar oppositionspolitikern Arnold Tsunga.

Han är en känd människorättsadvokat som fått internationella utmärkelser och priser för sitt arbete. Nu ställer han upp för oppositionspartiet MDC i valet som hålls i Zimbabwe på onsdag.

Ett val som få tror kommer gå rätt till. Det förra valet, 2008, följdes av en våldskampanj alla zimbabwier minns.

Oppositionella förföljdes, misshandlades och dödades, till slut gick parterna med på att ingå i en samlingsregering för att få stopp på våldet.

Om oppositionen vinner på onsdag, tvivlar Arnold Tsunga på att president Robert Mugabes maktapparat med polis och militär kommer att acceptera det.

Det är den stora utmaningen för landet nu, om MDC vinner som vi tror säger han.

– Men samtidigt vet man aldrig, säger han. Många är oppositionella också inom maktapparaten och då han och hans kollegor släpptes efter en natt i häktet, överklagade de gripandet och böterna de fick betala.

Många hävdar att domstolsväsendet - trots allt - fortfarande fungerar ganska bra i Zimbabwe Och, säger Arnold Tsunga, domaren gav oss rätt.

– Det var fel att gripa oss. Kanske en hint om att också det som tycks omöjligt, kan vara möjligt i Zimbabwe.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista