En lång rad bombdåd skakade Iraks huvudstad Baghdad på måndagen. Foto: Nabil al-Jurani/Scanpix.

Våg av bilbombsattacker dödade 54 i Irak

Riskerar öka spänningen mellan shia- och sunnimuslimer
1:47 min

En lång rad bombdåd har i dag skakat Iraks huvudstad Baghdad och andra huvudsakligen shiamuslimska orter. Minst 54 personer har, enligt de senaste rapporterna, dödats och över 230 har skadats.

Våldet i Irak fortsätter att trappas upp och i en, av allt att döma, välplanerad och samordnad våg av attacker under morgontimmarna i dag exploderade 17 bilbomber.

Bombvågen drabbade shiamuslimska områden både i Baghdad och i städer söder om huvudstaden.

Allt talar för att det är sunnimuslimska militanta grupper som ligger bakom attackerna. De här grupperna rider på den sunnimuslimska allmänna uppfattningen i Irak, att den shiamuslimskt dominerade regeringen favoriserar shiiter och diskriminerar sunniter.

Det ger den al-Qaida-anknutna terroristgruppen som kallar sig "Den islamiska staten Irak" livsluft, och den gör allt för att destabilisera landet och om möjligt skapa ett kaos som får regeringen att tappa all kontroll över landet.

Ända sedan sunniten och diktatorn Saddam Husseins fall år 2003 har sunniterna, som är i minoritet bland Iraks araber, känt sig missgynnade. Det höll på att kasta landet in i ett öppet inbördeskrig åren 2006-2007. Sedan lugnade det ner sig lite under några år.

Men sedan april nu i år har våldet ökat igen. Hur många som dödats i olika attacker från april till i dag är oklart, bara det ett bevis på svårigheterna i dagens Irak, men det är alla fall över 3000, och fler än 500 bara nu i juli.

Ett enat fredligt Irak där både sunni- och shiamuslimska araber, kurder och kristna kan känna sig trygga tycks just nu avlägset. Och många misstänker att inbördeskriget i Syrien, som delvis förs mellan sunni och shia, också påverkar situationen i grannlandet Irak.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".