1 av 2
Oppositionspartiets ledare Sam Rainsy höll under måndagen en presskonferens. Foto: Heng Sinith/Scanpix
2 av 2

Anklagelser om valfusk i Kambodja

1:21 min

I Kambodja säger regeringen att den vunnit valet med liten marginal men oppositionen vägrar att acceptera resultatet. Tidigare i morse krävde oppositionsledaren Sam Rainsy en oberoende utredning av allt misstänkt valfusk. Han vill att FN engagerar sig.

– Vi accepterar inte valresultatet, säger Sam Rainsy på en presskonferens i Phnom Penh.

Han tycker att valet genomförts på ett orättvist sätt.

Alldeles för många anmälningar om valfusk har kommit in. Det har framför allt handlat om personer som inte funnits med i vallistorna eller de som funnits med flera gånger.

Inför valet talades det om 10-20 procent av rösterna. Nu när valet ser ut att ha blivit jämt får fusket en ännu större betydelse.

I går gick regeringen ut och medgav att den backat kraftigt jämfört med förra valet men att den behåller majoriteten i parlamentet. Med tanke på att regeringen har stort inflytande över valmyndigheten verkar det också vara det resultatet som gäller för stunden.

Sam Rainsy vill nu ha till en utredning där FN, de bägge partierna och andra betydelsefulla organisationer i Kambodja ska ingå.

Ingen ska kunna säga att valet avgjordes med fusk. Även den oberoende organisationen Comfrel, med tusentals observatörer i Kambodja, säger att den fått många anmälningar om fusk men vill inte gå så långt som oppositionen i sin kritik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista