En tidigare demonstration med Mursianhängare mot arméchefen, tillika försvarsminister al-Sisi. Foto: Hassan Ammar/Scanpix.

Mursianhängare manar till massdemonstration

Anhängare till den förre presidenten Muhammad Mursi manar till en miljonmarsch i morgon i protest mot militären som avsatte Mursi.

Det säger Mursianhängare i en kommuniké där de kallar till en marsch under banderollen "Kuppens martyrer", rapporterar AFP.

Helgen i Egypten har varit väldigt orolig. Minst 70 människor dödades när Mursianhängare drabbade samman med motståndare och militären öppnade eld.

Enligt människorättsorganisationen Human Rights Watch sköts flera demonstranter i huvudet, och nu växer oron för att landet ska kastas in i ett inbördeskrig.

Men Robert Rydberg, chef för Mellanöstern- och Nordafrikaenheten på Utrikesdepartementet vill inte tala om risk för ett inbördeskrig.

– Det är en väldigt allvarlig situation. Polariseringen i samhället ökar. Men läget är väldigt annorlunda i Egypten än i Syrien så jag vill inte tala om risk för ett inbördeskrig. Men risken är stor att extremistiska grupper kommer dra nytta av den här situationen och risken för upptrappat våld är stor, säger Robert Rydberg till P1 morgon.

Igår kom EU:s utrikeschef Catherine Ashton till Egypten för att träffa makthavare från dom olika grupperna och medla.

– Jag tror att det är positivt. Förhoppningsvis kan EU påverka utvecklingen i Egypten genom detta, säger Robert Rydberg.

Ekot/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".