Foto: Scanpix

Svensk detaljhandel ökar

1:36 min

Försäljningen i den svenska detaljhandeln fortsätter att öka - men svagt. Under juni ökade omsättningen i svenska affärer med 0,3 procent jämfört med samma månad året innan.

I juni ökade försäljningsvolymen med 3,6 procent jämfört med samma månad året innen. En bransch som nu är på uppgång efter en lång svacka är klädhandeln som nu visat tillväxt tre månader i rad.

I juni ökade försäljningen med 2,2 procent. För elektronikhandel är det däremot fortsatt tungt, branschen backat med 6,1 procent sen förra året och juni var inget trendbrott minus 9,3 procent.

Den svaga utvecklingen förklaras av Handelns utredningsinstitut med en kalendereffekt då juni har en extra söndag och en fredag mindre.

I dagligvaruhandeln drivs tillväxten delvis av en prisökning i branschen men också av en tilltagande hälsotrend samt ett allt större matintresse.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista