Vladimir Putin och Viktor Janukovitj under besöket i Ukraina. Foto: Mikhail Klimentyev/Scanpix.

Ryssland trycker på för samarbete med Ukraina

Väljer man Ryssland riskerar man välja bort EU
1:27 min

Rysslands president Vladimir Putin har under helgen lagt in en rejäl charmoffensiv för att än en gång försöka få med sig Ukraina på ett närmare samarbete. I samband med firandet av att de båda länderna för över tusen år sen antog kristendomen har Putin försökt trycka på de historiska banden länderna emellan, men för Ukraina är frågan svår: Väljer man Ryssland riskerar man att välja bort EU - och tvärtom.

– Den här högtiden påminner oss om vår andliga enighet, om våra gemensamma rötter, och om att vi tillsammans uppnått fantastiska resultat under de senaste århundradena, sa Vladimir Putin där han satt mittemot Ukrainas president Viktor Janukovitj vid förhandlingsbordet i huvudstaden Kiev.

Under en konferens lite senare samma dag gick Rysslands president mer rakt på sak:

– Vi kommer naturligtvis respektera vilket val Ukraina än gör, men fakta talar för sig själv:

Och Putin berättade i siffror hur mycket mer gynnsamt det skulle vara för Ukraina att gå med i den tullunion som startats mellan Ryssland, Vitryssland och Kazakstan, än att stå utanför. 

Och Ukraina måste välja. I höst hoppas man äntligen kunna skriva på det associeringsavtal med EU för att bland annat underlätta handeln med Europa.

Men gör Ukraina det stängs förmodligen dörren för rysk tullunion, och dessutom riskerar man rysk bestraffning. Ryssland är fortfarande Ukrainas största exportmarknad, dessutom är Ukraina mycket beroende av den ryska gasen.

För Ryssland handlar ett närmare samarbete med Ukraina framförallt om att hålla liv i stormaktsambitionerna och i viljan att  upprätthålla en slags maktbalans med väst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".