Driva fall i domstol kan bli dyrare

2:25 min

Det kan bli dyrare att för den som vill stämma till exempel ett elbolag, en butik eller en näthatare. Domstolsverket vill höja avgiften för förenklade tvistemål. Men förslaget kan få stora konsekvenser för individen, menar Mårten Schultz, professor i civilrätt vid Stockholms universitet.

– Jag är väldigt kritisk mot det här. Jag tror att det kan få avgörande betydelse för vanliga människor som inte är rika, när man gör bedömningen om man har råd att gå till domstol när man känner sig illa behandlad. Då tror jag att det här i praktiken innebär att man stänger dörren för de som inte är kapitalstarka, säger han

Det handlar om mål av mindre karaktär, som kränkningar på nätet, att man klagar på semesterresan som inte levde upp till förväntningarna, eller mobiltelefonen som inte fungerar som den ska.

Ett förenklat tvistemål, eller så kallat FT-mål, får inte röra sig om belopp på mer än 22 500 kronor. I denna typ av mål är tanken att parterna ska ha möjlighet att föra en process utan juridiskt biträde, och slippa långa rättsprocesser och dyra advokatarvoden.

Men Domstolsverket har nu alltså på regeringens uppdrag utrett ansökningsavgifterna i FT-målen och vill höja kostnaden från 450 kronor till 1900 kronor.

– Det är en av de kraftigaste inskränkningarna i de enskildas rätt och möjlighet att gå till domstol som Sverige har upplevt i modern tid. Kanske den största, säger Mårten Schultz.

Förslaget om den höjda kostnaden är ute på remissrunda och bereds just nu på justitiedepartementet. Barbro Thorblad som är generaldirektör vid Domstolsverket hoppas att det inte ska bidra till att dem med mindre pengar inte vågar driva en tvist. 

– Det får vi väl absolut hoppas att det inte ska få den effekten. Man betalar visserligen en ansökningsavgift, men om man vinner målet får man tillbaka avgiften av den som man driver målet mot. En avsikt med det här är ju att skydda medborgarna mot rent trakasserande stämningsansökningar. Det kanske man avhåller sig från på grund av avgiften, säger hon.

Men finns det inte en risk att man inte vågar stämma näthataren eller el-jätten om man inte har hundraprocentig bevisning?

– Man kan naturligtvis aldrig veta hur ett mål går. En del mål börjar ju i reklamationsnämnden, och har man fått framgång där har man bra indikation på hur det kan antas gå i domstol också, säger Barbro Thorblad.

Matilda Hector

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista