Poliser står och bevakar en brinnande bil i Husby. Foto: Johan Nilsson / SCANPIX

Forskare: Polisen skönmålade insatsen i Husby

"Man fick intrycket av en massiv lagföringsinsats"
1:57 min

Polisen har förmedlat en bild av att insatserna vid Husbykravallerna i våras var mer lyckade än vad som faktiskt är fallet. Det menar Stefan Holgersson som forskar om polisen.

I dag har Ekot berättat att de flesta polisanmälningarna kring oroligheterna skrivits av och förundersökningarna lagts ner.

Stefan Holgersson är polis och forskar om polisen vid Linköpings Universitet och menar att polisen har skönmålat insatserna kring de upplopp och sociala oroligheter som utspelade sig i Stockholmsområdet i våras.

– I samband med kravallerna sa polisen att man hade gripit många. När den första personen ställdes inför rätta gick man ut och sa att det här var den första av dem som blir åtalade, så man fick lätt intrycket av att det var en massiv lagföringsinsats som var lyckad, säger han.

Stefan Holgersson menar att en bild som är överdrivet positiv kan minska polisens möjligheter att förbättra sitt arbete i framtiden.

Är bilden att polisen har gjort ett väldigt bra jobb, då är det svårt att få till lagändringar som kan behövas, eller att få mer resurser där det finns brister.

På Stockholmspolisen säger man att det är olyckligt att man ser det som att man försöker skönmåla insatsen, och att det är viktigt att berätta hur arbetet går, för att kunna sända en signal till både vanliga människor och brottslingar om att polisen försöker lösa brotten.

Mariella Roman bor i Husby där oroligheterna började med upplopp och bränder, och hon är kritisk till att så många brott förblir olösta.

– Jag tycker inte det är bra. Man borde satsa mer på allt som har hänt här. Säga till ungdomar att det inte bara är att tända på en bil eller ha sönder ett fönster, utan det här får man ett straff för. Jag önskar att de inser vad straffet innebär och att man slutar göra såna här dumheter, säger hon.

Men att straffa dem som begått brotten hindrar inte per automatik att liknande brott skulle återupprepas.

Forskningen pekar åtminstone inte på det, säger Felipe Estrada, som är professor i Kriminologi på Stockholms Universitet

– Den avskräckande effekten för de individer som blir bestraffade är ganska blygsam. För det omgivande samhället, för brottsligheten generellt, så pekar forskningen också på väldigt blygsamma positiva effekter av straff.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".