Israels justitieminister Tzipi Livni och palestinske chefsförhandlare Saeb Erekat ska träffas i Washington i kväll. Foto: Emilio Morenatti/Scanpix.

Israeler och palestinier vid förhandlingsbordet

2:05 min

Sent i kväll inleder israeler och palestinier samtal som ska bana vägen för de första fredsförhandlingarna på tre år mellan de båda parterna. Samtalen äger rum i Washington under ledning av den amerikanske utrikesministern John Kerry. Kerry utnämnde under måndagen Martin Indyk, USA:s tidigare ambassadör i Israel, till landets nya Mellanösternsändebud.

Det var för tio dagar sedan John Kerry avslöjade att han hade lyckats få både israeler och palestinier att inom kort sätta sig vid samma bord. Samtalet dem mellan ska ske vid solnedgången i kväll i Washington, tänkt att någon gång i framtiden skapa fred.

I skymningen kommer Israels justitieminister Tzipi Livni och palestiniernas chefsförhandlare Saeb Erekat till utrikesministeriet i Washington för att fira iftar, måltiden som bryter den muslimska dagliga fastan under Ramadan.

Det är egentligen inte fred de ska prata redan nu, utan de ska snitsla en bana där man lägger ut meningsskiljaktigheterna och bestämmer i vilken form och i vilken ordning de ska diskuteras när fredssamtalen sedan väl kommer igång.

För att starta detta, och kanske göra palestinierna lite mer lättpratade, beslöt Israels regering i går att frige 104 palestinska fångar. Fångar som har suttit väldigt länge, vilket tyder på att det inte är några fortkörare, utan palestinier som enligt israelisk uppfattning gjort stor skada mot den israeliska staten. Det har väckt stark kritik i Israel eftersom det kan vara fångar med blod på händerna som de kallas – alltså de som har dödat israeler.

Men palestinierna kräver mer för att få igång de riktiga fredssamtalen: att 1967 års gränser, alltså de gränser som gällde innan Israel erövrade östra Jerusalem, Västbanken, Gaza och Golan, att alla diskussioner om fred utgår ifrån att det är den riktiga gränsen mellan Israel och omvärlden.

Sedan kommer de riktigt svåra frågorna: Vad ska hända med de judiska bosättningarna? Ska östra Jerusalem bli palestiniernas huvudstad? Ska alla palestinska flyktingar ha rätt att återvända till sina hem i Israel?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista