1 av 2
2 av 2
Röstande i Kidal i Mali letar efter sina namn i röstlängderna vid söndagens val. Foto: Rebecca Blackwell/Scanpix.

Lugnt presidentval i Mali

I valet i Mali där rösträknandet pågår, tycks Ibrahim Boubacar Keita ha en klar ledning, enligt lokala journalister. Det var många som deltog i presidentvalet i Mali igår och trots stora farhågor på förhand, så gick röstandet lugnt till utan incidenter.

Ibrahim Dramé från medborgarrörelsens valobservatörer Apmi, säger att valdeltagandet ser ut att ha varit högt. Och den bedömningen delar han med andra valobservatörer, trots att någon officiell siffra om valdeltagandet ännu inte finns tillgänglig.

Detta gäller södra Mali och huvudstaden Bamako. I de norra delarna av landet var det betydligt färre som röstade, och det under militärövervakning. I  tuaregernas fäste, i Kidal, där läget varit som mest spänt,  var valdeltagande mycket lågt.

Mali gick till val för att välja en president som avslutar den politiska kris som varat sen militärkuppen för ett och ett halvt år sen.

Även om valet i stort gick lugnt till, så fanns det brister i organisationen som gynnande de välutbildade och fransktalande.

Den stora majoritet som inte kan läsa och skriva på franska utan har andra modersmål, hade svårare att hitta såväl vallokaler som sina egna namn i röstlängder.

Det dröjer ytterligare en eller ett par dar innan ett officiellt valresultat är klart, men vallokalsundersökningar gjorda av lokala journalister är Ibrahim Boubakar Keita i ledning. Han är en tidigare premiärminister som beskrivs som auktoritär, och en man som håller vad han lovar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista