Rödklädda MDC-anhängare på valmöte i Harare, Zimbabwe. Foto: Nils Eklund/Ekot.

Lugn valrörelse i Zimbabwe

1:46 min

I Zimbabwe drar det ihop sig inför parlaments- och presidentvalet på onsdag. Valrörelsen rapporteras hittills ha varit relativt lugn och långt ifrån den våldsvåg som följde förra valet 2008.

Ekot besökte oppositionsledaren Morgan Tsvangirais sista valmöte i huvudstaden idag.

En stor folkmassa jublar i parken i centrala Harare där Morgan Tsvangirai har samlat tusentals rödklädda MDC-anhängare. Det är svårt att säga exakt hur många dom är. Många är förhoppningsfulla över att dom kommer vinna på onsdag.

– Som du ser på antalet människor här idag så kommer vi vinna, säger Pakkat i röd T-shirt och upprepade oppositionsledarens ord från scenen.

Lika självsäker på seger var rivalen sittande presidenten, 89-åriga Robert Mugabe igår på sitt sista valmöte då han försäkrade att han orkar fortsätta leda landet trots sin ålder.

Sen självständigheten, i 33 år har Mugabe och hans parti Zanu PF styrt Zimbabwe nu. Förra valet 2008 slutade i en våg av våld mot oppositionsanhängare och Zanu PF och MDC bildade till slut en koalitionsregering. Men i praktiken har Mugabe med sina band till militär och polis fortsatt att styra landet.

Årets valrörelse har jämfört med för fem år sen varit relativt fredlig även om det kommit rapporter om till exempel svårigheter för statsanställda att rösta i förhandsvalen för några veckor sedan. Och om oppositionspolitiker som gripits.

Inte mindre än 18 000 inhemska och 1500 utländska observatörer från regionen kommer övervaka om valet i Zimbabwe på onsdag blir rättvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista