Thella Johnson i Santiago de Compostela. Foto: Sveriges Radio.

Minnesceremoni hedrar offren för tågolyckan

2:23 min

Föraren för olyckståget i Santiago de Compostella har nu medgett ansvar för olyckan, skriver tidningen El País. I förhör ska han ha sagt att den höga hastigheten berodde på att han trodde att tåget befann sig på en annan del av sträckan än den aktuella.

I kväll klockan 19 hålls en stor nationell minnesceremoni i spanska Santiago de Compostela för offren i tågolyckan förra veckan som hittills krävt 79 människors liv.

Här på och runtomkring det stora torget framför katedralen i Santiago de Compostela pågår för fullt förberedelserna för den stora minneshögtid som ska äga rum inne i katedralen ikväll.

Flaggorna här vajar fortfarande på halv stång och hit väntas ikväll olika företrädare för nationen Spanien, bland annat Spaniens tronföljare Prins Felipe och hans syster Elena.

Hit väntas också premiärminister Mariano Rajoy, själv hemma från Santiago de Compostela. Och, förstås, de familjer som drabbats av den fruktansvärda olyckan. Men också andra stadsbor som mer indirekt påverkats av tragedin.

– Det är svårt att sätta ord på känslorna, säger Ricardo Lage Fernandes, som jag träffar i cafeterian på Santiagos universitetssjukhus. Själv har han skonats från olyckan, inga av hans anhöriga fanns på tåget. Han är här på sjukhuset med sin son som har diabetes.

Precis som de flesta spanjorer idag, har Ricardo sina tankar om katastrofen och vems fel den var, eller vad det var fel på.

Utredningen av olyckan pågår fortfarande och lokföraren som alla nu vill peka ut, kan inte ensam ha orsakat detta, tror Ricardo.

– Vi har också problem med infrastrukturen på våra järnvägar, och det finns brister i säkerheten. Jag hoppas att det som har hänt åtminstone kan föra det med sig att järnvägssystemet ses över, så vi inte behöver vara med om något sånt här, att så många människor dör igen, säger Ricardo Lage Fernandez.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista