150 gripna i insats mot barnprostitution i USA

Över hundra räddade tonåringar och 150 gripanden var slutsaldot för FBI:s hittills största insats mot barnprostitution i USA.

230 poliser och agenter var inblandade i tillslagen som genomfördes i 76 städer under loppet av tre dygn. Resultaten var omfattande: 28 husrannsakningar och en mängd beslagtagna vapen, narkotika, bilar och kontanter, rapporterar CNN.

150 personer kunde gripas, misstänkta för att ha sålt och utnyttjat barn så unga som 13 år. De gripna är också misstänkta för att ha utnyttjat vuxna.

– Barnprostitution fortsätter vara ett beständigt hot mot barn i USA, sade Ron Hosko vid FBI.

Stora sportevenemang, som exempelvis Super Bowl, är enligt Hosko en vanlig miljö för barnprostitution. Men FBI har blivit bättre på att identifiera både offer och gärningsmän, sade han. Bland annat har byrån satsat på en mer djupgående granskning av nätsajter där "hallickar och utnyttjare samlas".

Offren kan ofta vara svåra att identifiera eftersom många kommer från problemfamiljer eller har en historia av missbruk.

– Det finns ingen som ringer och anmäler att "min dotter är borta", sade Hosko enligt CNN.

Ingripandet är den hittills mest omfattande i FBI:s initiativ mot barnprostitution. Enligt säkerhetstjänsten har 2 700 barn och tonåringar kunnat räddas sedan 2003.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".