Var tolfte elitklubb har skulder hos Kronofogden

2:23 min

En av tolv svenska elitföreningar har skulder hos Kronofogden och mer än hälften av elitlagen finns i myndighetens register, visar Ekots granskning. Fotbollsklubben Syrianska från Södertälje har skatteskulder på över en halv miljon kronor och 70 ansökningar om betalningsförelägganden.

– Som ekonomin ser ut idag är det helt okej, vi har en del obetalda fakturor och försöker komma ikapp med allting. Till nästa månad kommer allt att vara löst, säger Hobil Varli, ordförande i fotbollsklubben Syrianska från Södertälje.

De senaste åren har flera av Sveriges elitidrottslag haft stora problem med ekonomin. Under den senaste säsongen ansökte hockeyklubbarna Leksand och Timrå om företagsrekonstruktion för att undvika konkurs.

Samtidigt är det många fler lag som har problem.

Enligt Ekots granskning så har en av tolv elitföreningar i Sverige skulder hos Kronofogden. Mer än hälften av alla lag har, eller har haft ansökningar om betalningsföreläggande mot sig under de senaste tre åren.

Enligt Hobil Varli gör klubbarna alldeles för optimistiska beräkningar på hur mycket pengar de ska få in.

– Vad jag tror är det alltid publikintäkter och så. Man gör en budget som man inte kommer upp i, säger han.

Granskningen omfattar över 160 lag som spelar fotboll, hockey, handboll, innebandy, basket, bandy eller speedway.

56 procent av klubbarna har något ärende hos Kronofogden. Bland annat finns alla lag i svenska hockeyligan med förutom årets vinnare Skellefteå.

Totalt har 13 klubbar aktuella skulder och det är framför allt obetalda skatter. Beloppen är från 30 000 kronor upp till över en halv miljon kronor.

För damerna i Djurgårdens innebandyförening stannar skulden hos Kronofogden nu på strax över 344 000 kronor, och enligt ordförande Magnus Gustafsson är det dyrt att bedriva elitverksamhet och svårt att ställa krav då många ställer upp gratis.

– Vilket företag som helst med omsättning i miljonklassen skulle ju inte acceptera att bedriva verksamhet med hjälp av människor som fattar beslut medan potatisvattnet till middagen kokar upp. Det är lite där man hamnar och det som blir problem, säger Magnus Gustafsson.

Förutom aktuella skulder handlar det om betalningsförelägganden - då företag som ansett att klubbarna inte har betalat sina skulder vänt sig till Kronofogden för att få skulden fastställd.

När kronofogden fastställt skulden innebär det att de klubben kan få en betalningsanmärkning, något som för en privatperson skulle innebära problem att få ta lån.

Men trots klubbarnas situation hos kronofogden är varken Djurgårdens Magnus Gustafsson eller Syrianskas Hobil Varli oroade inför nästa säsong.

– Nej den där risken tror jag inte finns. Vi kommer att klara av det helt enkelt, säger Hobil Varli.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista