Tunisiens övergångsregering höll krismöte i Tunis i dag. Foto: Fethi Belaid/Scanpix.

Val i Tunisien i december

Tunisiens premiärminister Ali Larayedh har utlyst val till den 17 december. Det skedde efter ett krismöte i övergångsregeringen som syftade till att få slut på våld och politiska spänningar. Ett parti i den islamistledda regeringen föreslog att den skulle upplösas och ersättas av en samlingsregering.

– Regeringen är inte oförmögen att be om folkligt stöd för att se om folket är med den här regeringen eller med dem som vill driva landet baklänges mot det okända, sade premiärministern Ali Larayedh.

Larayedh bedömde att 80 procent av arbetet med att utforma en ny författning redan är slutfört. Han underströk att övergångsregeringen sitter kvar tills dess att allmänna val kan hållas.

– Den här regeringen kommer att sitta kvar. Vi klamrar oss inte fast vid makten, men vi har en plikt och skyldighet att fullfölja, sade han i den statliga televisionen.

Valdatum är inte slumpmässigt vald. Det var den 17 december 2010 som fruktförsäljaren Mohamed Bouazizi i protest över sin hopplösa situation tände eld på sig själv i staden Sidi Bouzid – händelsen som startade det tunisiska upproret.

I övergångsregeringen ingår det sekulära Ettakatol-partiet. Inför krismötet sade Lobni Jribi, en av partiets högsta representanter, att hon anser att övergångsregeringen borde upplösas och ersättas av en ny bredare samlingsregering. Hon tillade att Ettakatol kommer att dra sig ur om det islamiska partiet Ennahda, som leder regeringen, avvisar förslaget.

Spänningen har stigit i Tunisien och protesterna har blivit allt våldsammare när oppositionen krävt regeringens avgång. I dag spärrade armén av det stora torget i huvudstaden Tunis och förklarade det som "stängd militär zon". Men demonstranter från bägge lägren lovade att återkomma.

Oppositionella medier rapporterade att regeringskritiska demonstranter hade börjat omgruppera sig runt torget. I Sidi Bouzid drabbade polisen samman med stenkastande demonstranter.

Den fackliga landsorganisationen UGTT med en halv miljon medlemmar samlades till möte under kvällen för att ta ställning till läget i landet.

Åtta tunisiska soldater har dödats i samband med en skottlossning med militanta islamister när gränsen till Algeriet, uppger den tunisiska statstelevisionen.

Tunisisk militär har sedan i december förra året bekämpat militanta islamistgrupper i den bergiga regionen.

Ekot/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista