Så här gjorde vi granskningen

Ekot tog fram uppgifter från Kronofogden gällande samtliga lag i fotbollsallsvenskan, superettan, damallsvenskan, basketligan för damer och herrar, innebandyligan för damer och herrar, elitserien i speedway, elitserien i bandy, elitserien i handboll för damer och herrar. Av totalt 162 föreningar hade 13 aktuella skulder, framför allt obetalda skatter. 86 föreningar hade en eller flera ansökningar om betalningsföreläggande som i de flesta fall antingen var fastställda eller åtgärdade på andra sätt.

Ett betalningsföreläggande är en bekräftelse på att en person, företag eller förening är skyldig någon annan pengar. De fastställs efter att den personen som inte fått tillbaka sina pengar ansöker hos kronofogden. Därefter från den som är skyldig pengarna yttra sig och efter det beslutar myndighete i frågan. För att kunna söka om betalningsföreläggande måste förfallodagen ha passerat, du själv kunna påverka skulden genom förhandling samt att den måste avse pengar. Med en skuld eller betalningsföreläggande hos kronofogden så kan kreditupplysningsföretag ge företag eller person en betalningsanmärkning.

Allsvenskan
Syrianska hade en halv miljon i obetalda skatter.
7 av 16 lag finns i kronofogdens register. Djurgårdens IF har bland annat 21 avregistrerade ansökningar gällande betalningsföreläggande mot sig. De flesta av dem handlar om belopp på under 200 kronor.

Damallsvenskan
Tyresö hade en skuld på 620 kronor för obetald skatt i maj. Ytterligare tre klubbar finns i registret därbland Kristiansdag som har ett aktuellt ärende som avser obetalda revisionskostnader på 20 937 kronor.

Superettan
11 av 16 lag finns i myndighetens register. Bland de finns Örebro SK som för över tio år sedan tvångnedflyttades på grund av dålig ekonomi. I juni i ansökte G4S om betalningsföreläggande för en obetald faktura på 400 kronor. Bland de aktuella lagen finns även Örgryte som tidigare begärts i konkurs. Ljungskile har en aktuell skatteskuld på över 400 000 kronor.

Speedway
Hammarby speedway har aktuella skulder på nästan 150 000 kronor, merparten obetalda skatter. Vidare finns fem av seriens åtta lag med i registret.

SHL
Alla lag förutom Skellefteå har under de senaste tre åren slarvat med sina räkningar och fått ansökningar emot sig.

Hockeyallsvenskan
Asplöven och Timrå har aktuella skulder hos kronofogden. Asplöven, Djurgården, Malmö och Timrå har aktuella ärenden.

Elitserien i bandy
Sju av 14 lag finns i kronofogdens register. Ingen med aktuella skulder.

Elitserien i handboll
Tio av 26 lag på dam och herrsidan har noteringar i myndighetens register. HK Malmö hade en skatteskuld på 377 109 kronor. Guif och Redbergslid ska i dagarna delges nya ärenden som inkommit till kronofogden.

Elitserien i innebandy
Djurgården och Helsingborg har skulder registrerade hos kronofogden på 344 000 respektive 27 000 kronor. Av samtliga 26 lag på dam och herr sidan har nio föreningar någon notering hos kronofogden.

Basketligan
Tre klubbar, Uppsala, Visby ladies och Sundsvall, har skulder hos kronofogden. Framför allt skatteskulder. Mot Sundsvall har sju nya betalningsförelägganden inkommit. När det gäller Norrköping dolphins har ett ärende skickats vidare från kronofogden till tingsrätten och det avser en tvist mot förre spelaren Fred Drains.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".