Mp vill förlänga försök med trängselskatter

Miljöpartiet kräver att försöket med trängselavgifter i Stockholm förlängs. Om det inte kommer något besked före mars månads utgång om att försöket kan sättas igång, kommer de att kräva förlängning över valet 2006.

– Vi kommer inte att lägga ner det här arbetet på grund av en dålig upphandling, utan vi kommer att satsa på att antingen blir det en försening och då kommer vi att förlänga försöket. Eller, om det måste göras om allt för mycket och tar alltför lång tid, då får vi kanske helt enkelt säga att nej, vi skippar försöket och inför det istället så fort det går. Eventuellt permanent, säger språkröret Peter Eriksson.

Upphandlingen ifrågasätts
Det är kammarrätten som ska ge besked om försöket med trängselavgifter kan startas. Upphandlingen av projektet ifrågasätts. Det kan ta allt från några veckor till flera år innan besked kommer.

Dröjer beskedet till efter mars månads utgång, vill alltså miljöpartiet ha en förlängning av försöket över valet nästa år 2006, eller att det permanentas efter valet.

Mp tror att opinionen har svängt
Peter Eriksson tror att opinionen svängt till förmån för trängselavgifter. En Sifo-mätning visar till exempel att över hälften av stockholmarna är positiva.

Socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet har kommit överens lokalt i Stockholms kommun, men också centralt mellan regeringen och samarbetspartierna.

Socialdemokraternas ledare i Stockholm, Annika Billström vill inte kommentera miljöpartiets krav. Enligt hennes pressekreterare Klas Thunblad är frågan avgjord genom de avtal som finns och kommunen har också beslutat om att en folkomröstning ska hållas i samband med 2006 års val.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se