Sedan 2009 har antalet blodgivare, både nya och återkommande, minskat. Foto: Leif R Jansson/Scanpix.

Brist på blod på sjukhusen

1:37 min

Den gångna veckan har det varit brist på blod i både Skåne, Värmland och Göteborg. Sommaren är en utsatt period. Samtidigt har blodgivarna blivit färre de senaste fyra åren.

– En svår olycka kan kräva 50 påsar blod. Vi har kanske 700 påsar kvar, men vad händer om vi har fem, tio sådana patienter? Vi måste tänka framåt, säger Jan Konar, som är överläkare på blodgivningseneheten vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

Blod kan bara sparas i sex veckor och sjukhusen måste ha ordentliga lager med blod. Nyligen hade Sahlgrenska kris och skickade ut hundratals sms i ett nödanrop till tidigare blodgivare om att komma in och lämna blod.

Sedan 2009 har dock antalet blodgivare minskat. Både de nya och de återkommande blodgivarna har blivit färre. Det är en minskning i hela landet med drygt sju procent.

Det var 2009 som nya, hårdare regler om vem som får lämna blod infördes. Reglerna minskar förstås antalet tillåtna blodgivare, säger Jan Konar, överläkare på Sahlgrenska:

– Dessa regler gör ju att mindre folk får ge blod.

Enligt de nya, hårdare reglerna från 2009 måste man vänta 12 månader med att ge blod om man haft sex med någon som utsatts för risk för blodsmitta – till exempel någon som tatuerat sig, piercat sig, eller fått akupunktur av någon som inte är legitimerad.

Jan Konar betonar att reglerna självklart är viktiga och att ingen ska smittas av dåligt blod. Men han  menar att något måste göras:

– Bara fyra procent av blodgivarbefolkningen lämnar blod. Det är en väldigt liten siffra. Kan vi höja den siffran till 7-8 procent, då känner vi oss trygga året om, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista