USA:s utrikesminister John Kerry, Israels justitieminister Tzipi Livni och palestiniernas chefsförhandlare Saeb Ereakat. Foto: Charles Dharapak/Scanpix.

Direkta samtal mellan Israel och Palestina inledda

2:14 min

I Washington hölls i natt det första direkta samtalet mellan Israel och Palestina på tre år. Mötet, som leddes av den amerikanske utrikesministern John Kerry, väntas bli starten på nya fredsförhandlingar mellan parterna.

Men Kerrys försök att få de båda parterna att kompromissa utmanas redan av Palestiniernas president Mahmoud Abbas som nu säger att han står fast vid tidigare krav på totalt stopp för israelisk närvaro på palestinsk mark. 

Trots utrikesminister John Kerrys förhoppningar om att villkoren och kraven inför fredssamtalen skulle hållas hemliga, säger nu palestiniernas president Mahmoud Abbas, enligt Reuters att han inte kommer gå med på någon israelisk närvaro alls, varken civila israeler eller soldater på palestinsk mark efter ett fredsavtal.

Han kommer inte heller vika sig när det gäller palestiniernas rätt till östra Jerusalem säger han, och uttalar sig därmed i två av de mest infekterade frågorna i konflikten, bosättarfrågan och frågan om Jerusalems status.

Samtidigt pågår de första direkta samtalen mellan parterna på tre år.

De senaste förhandlingarna avbröts i sep 2010 just på grund av oenighet när det gäller Israels utbyggnad av bosättningar på Västbanken.

Uttalandet kommer timmar efter att utrikesminister John Kerry, på en presskonferens innan middagsmötet i Washington igår kväll, amerikansk tid, mellan Israels justitieminister Tzipi Livni och palestiniernas chefsförhandlare Saeb Ereakat, uttryckte hopp om att parterna ska lyckas enas även om de svåra, ständiga, nyckelfrågorna, och sa att rimliga kompromisser måste vara en av grundstenarna i fredsförhandlingarna även om det kommer bli svårt.

John Kerry har under ett halvårs tid rest flera gånger till mellanöstern för att försöka få till stånd nya fredssamtal.

En strävan som inleddes efter att president Barack Obama besökt Jerusalem och Ramallah i mars i år och upprepat USAs krav på en två-statslösning.  För en och halv vecka sedan kunde han avslöja att båda parter gått med på att ta återuppta samtalen.

Men det var inte förrän i söndags, då Israel beslutade att släppa 104 palestinska fångar, som parterna bjöds in till mötet. Ett beslut som väckt starka reaktioner i Israel.

Samtalen, som nu i början mest handlar om formen för fredsförhandlingarna, fortsätter idag, och ett uttalande väntas från John Kerry senare i eftermiddag.

Båda parter har gått med att ge fredsförhandlingar, som ska hållas i mellanöstern under överseende av USA:s tidigare Israel-ambassadör Martin Indyk, minst nio månader.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista