Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Anmälningar om klotter minskar

Publicerat tisdag 30 juli 2013 kl 06.32
"Kan bero på kameraövervakade stationer"
(2:04 min)
1 av 2
Fram till 2009 ökade klotteranmälningarna i Sverige. Foto: Björn Larsson Ask/Scanpix.
2 av 2
Jeanette Hegedüs, trygghetsansvarig vid Stockholms Lokaltrafik. Foto: Natalie Roos/Sveriges Radio.

Anmälningarna om klotter i landet har minskat sen 2009 och i Stockholms kollektivtrafik har de halverats. Jeanette Hegedüs som är trygghetsansvarig på SL tror att en förklaring är fler synliga väktare, men tror också att övervakningskameror haft effekt.

– Det kan påverka till stor del att man vet med sig att vi har kameröverkavade stationer, tåg och bussar så om man målar så kan man också åka fast.

Men skulle den här minskningen kunna bero på att man har blivit sämre på att anmäla?

- Nej, det ser jag absolut inte att det beror på. Vi anmäler fortfarande och det står tydligt i våra avtal med våra trafikentreprenörer att de ska anmäla allting som har blivit klottrat eller övrig skadegörelse till oss och det sker också.

Fram till 2009 ökade klotteranmälningarna i Sverige, men efter 2009 har anmälningarna i stället minskat från ungefär 77 000 till 53 000 förra året, visar siffror från Brottsförbyggande rådet.

Det är en minskning med 32 procent. Jörgen Karlsson, närpolischef i Kista i Stockholm, har märkt av nedgången.

– Jag tycker mig se en minskning, dels i antalet anmälningar men också att det inte förekommer lika mycket klotter ute i området.

Jeanette Hegedüs på SL berättar att de har som policy att sanera allt klotter inom 24 timmar, och visar ett exempel på Sandborgs tunnelbanestation.

– Här ser vi stationshuset och en plåtvägg där man ser gammalt klotter som har sanerats ett antal gånger.

Men det är svårt att helt säkert veta om klottret verkligen har minskat. Kolbjörn Guwallius, frilansjournalist och en av redaktörerna på sajten gatukonst.se som är uttalat positiva till alternativ gatukultur, tror att det kan finnas andra orsaker.

Han menar att det i stället kan vara så att kommun och kollektivtrafik anmäler mindre klotter eftersom anmälan och saneringskostnad många gånger hör ihop.

– Jag tror att det dels kan vara att anmälningsbenägenheten har sjunkit, till exempel på grund av ekonomisk kris och att man väljer att prioritera andra utgifter i olika budgetarna. Det kan också bero på ett minskat intresse att måla, och det kan också vara en kombination av de tvåsakerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".