Explosioner på gasanläggning i USA

Alla arbetare är nu återfunna efter explosioner på Blue Rhinos gasanläggning i Tavares, Florida, under natten till tisdagen, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Först befarade man att så många som 15 personer kunde ha dött då dom inte kunde hittas. Men dom har alltså hittats vid liv. Sju personer har först till lokala sjukhus med skador, rapporterar AP.

Hundratals brandmän har anlänt till platsen, några mil nordväster om Orlando i centrala Florida.  De rapporteras dock ännu inte kunna närma sig själva elden, stor explosionsfara råder i hela området.

Explosionerna började vid 23-tiden lokal tid, klockan 05 svensk tid.

Anläggningen är fylld med extremt brandfarliga propantankar som skulle distribueras till konsumenter, så när det väl börjat explodera stod snart stora delar av området i lågor.

Ambulanser och helikoptrar har kallats in, men brandkåren har svårt att arbeta.

– Jag tror inte att man bekämpar en sådan här brand, säger Don Ingram, tidigare produktionschef vid Blue Rhino, till tv-stationen WESH.

– Det är helt enkelt för farligt.

Ingram säger till WESH att arbetarna på en dylik anläggning kan fylla och stapla flera tusen gastankar per skift. Varje sådan tank kan liknas vid en rejäl spränganordning om brand utbryter.

– Det låter som bomber som exploderar, säger vittnet Norma Haygood till tv-stationen.

Boende upp till en mil bort rapporteras ha blivit väckta när deras hus skakas av explosionerna.

En handfull personer har flugits till sjukhus för behandling, flera av dem med brännskador. Men eftersom olyckan inträffade nattetid var det få människor i rörelse i området.

Ekot/AP

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".