Talibaner fritog fångar på pakistanskt fängelse

1:33 min

I Pakistan är 230 fångar på flykt efter en beväpnad attack, med bland annat självmordsbombare, mot ett fängelse i landets nordvästra del.

Många av de fritagna tillhör hårdföra militanta grupper. En talesman för talibanerna säger att det var de som genomförde attacken mot fängelset.

Det var vid midnatt som omkring 150 talibaner, utklädda till poliser och beväpnade med bland annat granatkastare, anföll fängelset Dera Ismail Khan. Det ligger nära de mer eller mindre laglösa områdena intill gränsen mot Afghanistan.

Enligt talesmannen för talibanerna sattes också självmordsbombare in i attacken och några av dem hade utlöst sina bomber vid fängelsemurarna för att rasera dem. Enligt de senaste uppgifterna dödades tolv personer under attacken.

Flera hundratals fångar, siffrorna är fortfarande något osäkra, kunde ge sig av från fängelset. Några har gripits, men flera källor talar ändå om att 230 fortfarande är på flykt.

I fängelset sitter omkring 5 000 personer och många av dem har deltagit i våldsdåd både mot pakistanska säkerhetsstyrkor och mot religiöst oliktänkande.

Det är i huvudsak militanta islamister som nu är på flykt, många tillhör talibanrörelsen, andra al-Qaida-anknutna grupper.

Alla som bor i det område fängelset ligger uppmanas nu att hålla sig hemma för att inte hamna i skottlinjen om strider bryter ut mellan säkerhetsstyrkor och fångar på flykt.

De pakistanska myndigheterna fick en förvarning om den här attacken mot fängelset för omkring två veckor sedan. Därför ställs nu frågan i Pakistan, hur bra är egentligen landets säkerhetsstyrkor, när de inte lyckades avvärja fritagningen trots att de fick ett tips om den?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista