Regissören Malik Bendjelloul tilldelades en rad prestigefyllda priser för filmen Searching for Sugar Man. Foto: Hal Wilson/Erik Mårtensson/John Shearer/Scanpix

”Du har bara tre månader på dig”

Om magiskt kommunicerande elefanter, varför månen ibland ser extra stor ut och om poängen med att elda upp en miljon pund berättar dokumentärfilmaren Malik Bendjelloul i sitt Sommar i P1. Tyngdpunkten i programmet är ändå berättelsen om skapandet av hans Oscarsvinnande dokumentärfilm Searching for Sugar Man – en film som var nära att aldrig bli av.

Det var första gången sedan 1951 som en svensk vann en Oscar i dokumentärfilmsklassen när Malik Bendjelloul och Searching for Sugar Man tidigare i år tilldelades det finaste av filmpriser. I Sommar i P1 berättar Bendjelloul om den långa processen bakom filmen och hur nära det var att hela projektet lades ner.

– När filmen var 90 procent klar, efter att jag suttit och klippt i tre år, sa plötsligt filmens huvudfinansiär att filmen var skit. Den "höll inte för de krav som ställs på filmer som ska upp på vita duken".

Malik Bendjelloul berättar i programmet att han, i tron om att nya pengar var på ingång, hade använt alla sina sparpengar och dessutom börjat låna pengar av folk han kände för att finansiera filmen. Men när huvudfinansiären backade ur hamnade Bendjelloul i trubbel.

– Jag satt på riktigt i skiten och insåg att det här var dödsstöten för projektet.

Efter många lyckliga och märkliga omständigheter kunde filmen ändå till slut färdigställas och blev en global succé. I Sommar i P1 berättar Malik Bendjelloul om den press som då sattes på honom från diverse Hollywoodagenter direkt efter Oscarsgalan.

– De sa att minnet är kort i branschen och man är bara het i tre månader. Så skynda, skynda, skynda, inte en minut att förlora… Jag åkte på safari istället.

Malik Bendjelloul avslöjar i programmet också några av de andra dokumentärprojekt han funderat över men som hittills inte blivit av. Berättelsen om att elda upp en miljon pund handlar om musikern Bill Drummond som i ett desperat försök att hitta tillbaka till lusten att skriva musik tog ut alla pengar som bandet tjänat, en miljon pund, och eldade upp dem.

Han ångrade sig förstås efteråt, säger Bendjelloul i sitt Sommarprogram. Men lusten att skapa utan krav och förmågan att återskapa samma känsla som första gången något berör oss fortsatte att fascinera Drummond.

Bendjelloul avslutar sitt Sommar i P1 med att konstatera att de saker vi skapar idag, och som vi själva kanske inte sätter värde på, kan omvärderas i framtiden. Men, poängterar han, det är skapandet som är det värdefulla.

– Ni kommer ändå bara vilja elda upp miljonerna som framgången skulle ha gett er. För det roliga, det är själva snickrandet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista