EU vill se en plan för hur förstärkningen av vargstammen ska gå till. Foto: Laurent Gillieron/Scanpix.

EU och Sverige fortsätter träta om vargen

1:51 min

EU:s miljökommissionär är fortfarande tveksam till den svenska regeringens argumenterande kring den kontroversiella vargjakten. Det kan bli så att Sverige dras inför EU-domstolen.

– Sverige har inte visat en trovärdig förvaltningsplan om hur vargstammen ska leva vidare på lång sikt, säger Joe Hennon.

Även om vargarna blir fler, nu troligen över 350, så är de flesta djur mer släkt med varandra än syskon. Sådan skadlig inavel blev argument för jakt att skjuta bort inavlade djur, och plantera ut obesläktade, eller underlätta invandring.

Men jakten stoppades av överklaganden, som ännu inte avgjorts i svensk domstol. Och det är inte lätt att sätta ut djur. Hur som helst vill EU se en plan för hur förstärkningen av vargstammen ska gå till rent praktiskt.

I sommar har ett invandrat vargpar som flyttats till Tiveden fått valpar där. Det ser Naturvårdsverket som ett framsteg.

Det i sig bevisar inte att Sverige är på rätt väg, säger Joe Hennon.

När det gäller varg försöker myndigheterna gå balansgång mellan artskyddsreglerna och dem som ska leva med varg inpå knutarna och riskerar få sina husdjur skadade. Och det är nödvändigt att diskutera och lyssna med alla berörda, säger Joe Hennon.

– Men vi måste samtidigt se till att skyddade arter verkligen skyddas, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista