EU:s utrikeschef Cathrine Ashton. Foto: Geert Vanden Wijngaert/Scanpix

Ashton mötte Mursi under två timmar

EU:s utrikeschef Catherine Ashton har haft ett två timmar långt samtal med Egyptens avsatta president Muhammad Mursi. Mursi har hållits i förvar på okänd plats sen han avsattes av militären i början av juli.

Det är Catherine Ashtons talesperson, Maja Kocijancic, som enligt nyhetsbyrån AFP bekräftar att Ashton har träffat Mursi under två timmar.

Ashton befinner sig i Egypten för att träffa makthavare från dom olika grupperna och medla i den konflikt som har uppstått.

AFP uppger att Ashton lämnade Kairo i en militärhelikopter natten till idag och fördes till det ställe där Muhammad Mursi hålls i förvar.

Då Ashton var i Egypten några veckor tidigare, den 17 juli, hade hon också tagit upp att hon ville träffa Mursi men då nekats detta. Hon har även krävt att han ska släppas.

I går träffade Ashton också general Abdel Fattah al-Sisi, som leder armén, företrädare för regeringen, samt representanter för muslimska brödraskapets politiska gren. Ashton väntas senare i dag hålla en presskonferens.

Mursis anhängare har hela tiden krävt att han ska återinsättas på presidentposten och dom har hållit flera demonstrationer för den saken. Under den gångna helgen i Egypten dödades minst 80 människor när Mursianhängare drabbade samman med motståndare och militären öppnade eld.

Men islamister i Egypten proklamerar idag att protesterna måste fortsätta. Detta skriver dom i en kommuniké till Cathrine Ashton, uppger AFP. Och igår gick Mursianhängare ut med att dom manar till en stor massdemonstration idag.

Ekot/TT/AP/AFP

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista