SCB: Sveriges BNP minskade

1:40 min

Sveriges bruttonationalprodukt (BNP) krympte med 0,1 procent under andra kvartalet jämfört med första kvartalet i år, enligt Statistiska centralbyrån (SCB).

Siffran är något sämre än väntat. Analytiker hade i genomsnitt räknat med att tillväxten skulle vara plus 0,1 procent jämfört med kvartalet innan, enligt nyhetsbyrån Reuters sammanställning.

-Faktum är att det var något svagare än vad vi räknade med, säger Mats Dillén, generaldirektör på Konjunkturinstitutet (KI).

Ska Sveriges ekonomi växa med 1,5 procent i år, vilket är KI:s prognos, måste tillväxten lyfta markant i höst från andra kvartalets nivå på 0,6 procent i årstakt, förklarar han.

-Men vi tror att det kommer att ske, säger han.

-Det här visar att vi har en svag och långsam återhämtning vilket vi befarat, säger finansminister Anders Borg i en kommentar till TT om BNP-siffran för andra kvartalet.

Krisen i Europa tynger, påpekar Anders Borg.

-Riskerna för den ekonomiska utvecklingen är större på nedsidan. Det har vi sagt tidigare, säger Anders Borg.

Han varnar för att dra för snabba slutsatser av BNP-statistiken. Det är en snabbframställd statistik och det kan bli revideringar senare.

-Vi har ett fortsatt behov av att stötta ekonomin, säger Anders Borg.

Svenska marknadsräntor sjönk något efter BNP-siffrorna, medan kronan försvagades mot både euron och dollarn.

TT/Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista