I mitten: Israels förhandlare Tzipi Livni och palestiniernas förhandlare Saeb Erekat. Foto: Charles Dharapak

Israeler och palestinier kritiska till samtalen

1:55 min

De inledande samtalen mellan palestinier och israeler, tänkta att förbereda fredsförhandlingar, skall fortsätta i dag. Både i Israel och i de palestinska områdena finns det många som tycker att samtalen knappast kan föra nått gott med sig.

Den första direkta effekten av de nu påbörjade samtalen är stor besvikelse, för att inte säga vrede, bland de israeler som fått anhöriga dödade eller skadade i palestinska attentat.

Den israeliska regeringen beslöt nämligen i söndags att släppa 104 palestinska fångar i israeliska fängelser - fångar som har suttit inspärrade länge. De har dömts för allvarliga brott, och flera har, som israelerna uttrycker det, blod på sina händer eftersom de har dödat israeler.

Att de nu skall gå fria är ett alldeles för högt pris för att få igång samtalen, tycker många.

Bland de judiska bosättarna finns en stark oro att fredssamtalen kommer att medföra att kanske inte alla, men många av dem, kommer att förlora sina hem.

Att den palestinske presidenten Mahmoud Abbas sa i går att inga bosättare kommer att tillåtas bo kvar dämpar inte den oron.

Däremot är rädslan för att alla palestinska flyktingar skall få återvända till Israel inte så stor. Det anses som en fullkomligt omöjligt tanke som Israel under inga omständigheter kan acceptera, eftersom det kan leda till arabisk folkmajoritet och slutet för den judiska staten. Möjligen kan ett symboliskt antal palestinier få lov att flytta hem.

I de palestinska områdena har samtalen fördömts helt och hållet av Hamasregimen i Gaza. Där är att överhuvudtaget samtala med israeler ett allvarligt brott.

Också inom den politiska samarbetsorganisationen PLO finns kritik mot samtalen som bland kritikerna sägs vara president Abbas eget projekt som saknar stöd inom hela organisationen.

I den provisoriska huvudstaden Ramallah har det också varit demonstrationer mot Washingtonmötet.

Överhuvudtaget är förväntningarna inte överdrivet stora någonstans. Alla samtal om fred hittills har misslyckats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista