Protester mot EU:s nya flygregler

På torsdag träder EU:s nya flygregler i kraft, regler som tvingar flygbolagen att ersätta resenärerna vid överbokning, när flygningar ställs in på grund av dåligt väder och tekniska problem och vid kraftiga förseningar. Flygbolagen protesterar.

Flygbolagen har protesterat men tvingas tills vidare betala de ersättningar EU beslutat om och detta oroar särskilt flygindustrins lågprisbolag.

På Bryssels internationella flygplats var det på onsdagen inte många passagerare som kände till de nya rättigheter till ekonomiska ersättningar som gäller i EU från i morgon.

En resenär som just fått veta att hans flyg ställts in på grund av dåligt väder var frustrerad. Synd att det inte hände i morgon istället, sa han.

Detaljerade regler
EU:s flygregler är detaljerade: Om ett flyg ställs in kort före avgång ska passagerare som så önskar få pengarna tillbaka och fri transport tillbaka hem. Vid överbokningar får strandsatta passagerare 2 300 till 5 500 kronor i ersättning beroende på hur långt de ska resa. Vid förseningar på över fem timmar ska pengarna också betalas tillbaka om passagerarna kräver det.

EU ger därmed flygresenärer ett mycket högt passagerarskydd vid en internationell jämförelse och flygbolagen protesterar.

Oro för ökade kostnader
Särskilt lågprisbolagen oroar sig för att detta ska leda till kraftigt ökade kostnader, eftersom passagerarna nu får rätt till ersättning inte bara vid överbokningar som är vanligt inom flyget, utan också när flygstörningar orsakas av dåligt väder och tekniska problem.

Flygbolagen varnar också för att detta kan leda till sämre flygsäkerhet, till exempel att flyg inte ställs in vid dåligt väder. De kräver att EG-domstolen ska avgöra om flygpassagerarnas nya rättigheter är rimliga.

Kerstin Brostrand, Bryssel
kerstin.brostrand@sr.se