Skadad mur vid Dera Ismail Khan-fängelset i Pakistan. Foto: Ishtiaq Mahsud/Scanpix.

Hundratals fångar flydde från fängelse

1:33 min

I Pakistan är 250 fångar på flykt efter en beväpnad attack mot ett fängelse. Bland de fritagna tillhör många radikala militanta grupper och 30 bedöms som mycket farliga. Tretton människor dog i attacken som talibaner i området har tagit på sig.

Omkring 150 tungt beväpnade män stormade vid midnatt fängelset Dera Ismail Khan. Fängelset ligger nära gränsområdet mot Afghanistan, där talibaner och alQida-anknutna grupper är aktiva. En talesman för talibanerna säger att det var dom som genomförde attacken mot fängelset.

Attacken mot fängelset beskrivs som sofistikerad av pakistanska myndigheter. De attackerande var tungt beväpnade med bland annat granatkastare och många var förklädda till poliser. Enligt talesmannen för talibanerna sattes också självmordsbombare in i attacken som utlöst sina bomber vid fängelsemurarna för att rasera dom.

250 fångar fritogs, sex personer uppges ha gripits. Många av dem som nu är på flykt är tillhör eller sympatierar med islamistgrupper. En pakistansk regeringsrepresentant säger att ett trettiotal av dem som är på flykt är hårdfört militanta och bedöms som mycket farliga.

Alla som bor i det område fängelset ligger uppmanas nu att hålla sig hemma för att inte hamna i skottlinjen om strider bryter ut mellan säkerhetsstyrkor och fångar på flykt.

Fritagningen ägde rum bara timmarna före landet går till val av en ny statschef, som ska ersätta den avgående presidenten Asif Ali Zardari.

I april förra året fritog talibaner 400 fångar i en liknande attack i ett annat fängelse i nordvästra Pakistan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista