1 av 2
2 av 2
EU:s utrikeschef Catherine Ashton möter Egyptens avsatte president Mohammad Mursi. Foto: Scanpix.

EU:s sändebud mötte Egyptens avsatte president

EU:s utrikeschef Catherine Ashton har fått träffa den avsatte egyptiske presidenten Muhammad Mursi, som greps av den egyptiska militären den 3 Juli och som har hållits borta från offentligheten sedan dess.

Under två timmar fick Catherine Ashton samtala med Muhammad Mursi. De ska ha haft en vad de kallar en "fördjupande" diskussion. Ashton säger att han mår bra, att hon har velat se till att hans familj får veta det, att han har tillgång till både tv och tidningar, men att hon inte vet var han hålls fången.

Vad de har talat om, var Mursi finns och om det finns någon öppning för samtal mellan parterna i Egypten - om det sägs ingenting.

EU har fått en medlande roll i konflikten, och Catherine Ashton har under detta sitt andra besök mött både den egyptiske överbefälhavaren och försvarsministern Abdel Fattah Al-Sisi och representanter för det muslimska brödraskapet.

Men den koalition av islamistiska grupper som det muslimska brödraskapet ingår i har efter mötet sagt att inga lösningar på krisen diskuterats och att demonstrationerna ska fortsätta.

Under den första tiden Mursi var borta visste ingen var han var, och ingen visste på vilka grunder han hölls. Nu är han formellt satt i förvar för att de egyptiska myndigheterna undersöker hur det gick till när han flydde från fängelse under den egyptiska revolutionen 2011.

Många frågar sig varför det är den frågan han möjligen kan ställas inför rätta för - en fängelseflykt under Mubaraks tid.

En grupp organisationer som undersöker och försvarar mänskliga rättigheter i Egypten har istället krävt att de som var ansvariga under Mursis tid som president ska ställas till svars för annat. Bland annat det 40-tal demonstranter som dog i januari i år i Port Said, och även det som hände i helgen när mer än 80 demonstranter dödades i Kairo och i Alexandria.

De kräver att inrikesministern Mohamed Ibrahim ska avgå eftersom han är en av dem som borde ställas till svars. Han var nämligen inrikesminister med ansvar för polisen både under Mursi och nu i övergångsregeringen.

Mursis familj har tidigare sagt att de kommer gå till domstol, både i Egypten och internationellt. Deras mål är överbefälhavaren och försvarsministern Abdel Fattah al-Sisi som en gång utsågs av Mohammed Mursi. Familjen håller honom ansvarig för vad som hänt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista