Foto: Christine Olsson/Scanpix

Klubbar med skulder riskerar nedflyttning

2:09 min

Flera av de elitidrottsföreningar som har skulder hos kronofogden riskerar att bli tvångsnedflyttade om de inte kan betala sina skulder.

13 svenska elitidrottsföreningar har idag skulder hos kronofogden, det handlar framför om obetalda skatter som lämnas över till fogden för indrivning.

Att många klubbar har just skatteskulder är besvärande då ett av kraven som några av idrottsförbunden ställer för godkänna klubbarnas ekonomi och bevilja elitlicens är att skatterna ska vara betalda och att lagen inte har några skulder till förbund eller övriga medlemsföreningar. De här reglerna gäller för bland annat speedway, handboll, fotboll och hockeylag.

I den svenska idrottshistorien har det hänt ett tiotal gånger att klubbar blivit nedflyttade från en högre division på grund av dålig ekonomi.

Senast var det handbollsklubben Aranäs som under våren blev av med sin elitlicens och nedflyttade, förra året hände samma sak med hockeyklubben Borås som då flyttades ned från hockeyallsvenskan till division 1.

Kjell Sahlström ekonomichef på fotbollförbundet menar att införandet av elitlicensen 2001 varit positivt för klubbarnas ekonomi.

– Elitlicensens införande har inneburit att klubbarnas ekonomi har generellt sätt stärks då man vet vilka konsekvenserna blir om man inte lever upp till kraven, säger han.

Om syrianska inte har betalt sin nuvarande skatteskuld på över en halvmiljon kronor och är skuldfri den sista augusti i år kan klubben enligt fotbollförbundets ekonomichef degraderas från allsvenskan två divisioner ner till division 1.

– Om Syrianska inte har betalat skatter och sociala avgifter per den sista augusti då riskerar de att förlora sin elitlicens och blir degraderade på den grunderna. Om de sen ligger kvar där de ligger nu riskerar de att flyttas ned två divisioner i och med att de ligger sist, säger Kjell Sahlström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista