Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix

Minskad risk för magsjuka på semestern

1:41 min

Risken för att bli magsjuk på semesterresan har blivit mindre, trots att vi reser mer än förut. Det visar nya siffror som Smittskyddsinstitutet tagit fram.

Men i helgen drabbades 34 barn av magsjuka i Turkiet.

– Antalet utlandsresor ökar och då tycker man att sjukdomsfallen borde öka också, men det är där vi ser minskningen. Trots att resorna ökar så ökar inte sjukdomsfallen i samma utsträckning, så då säger vi att risken har blivit lägre. Fler åker men färre blir sjuka, säger Sofie Ivarsson, epidemiolog på Smittskyddsinstitutet.

Det var i söndags kväll som 34 barn drabbades av magsjuka på ett av fritidsresors hotell i Alanya. Barnen vårdas fortfarande i Turkiet, och resebolaget håller nu på att utreda vad som kan ha smittat barnen. Enligt dem ska ingen annan ha insjuknat sedan i söndags, och utredarna har uteslutit att barnen smittats med salmonella.

Enligt Smittskyddsinstitutet finns det fortfarande en risk att drabbas av magsjuka i bland annat Turkiet

Men överlag tycks händelser som den i Alanya bli allt mer ovanliga. Sedan år 2000 har Smittskyddsinstitutet sett en nedgång i antalet fall av svenskar som smittats utomlands av de anmälningspliktiga smittorna salmonella och campylobacterinfektion. Båda smittorna sprids via gödsel och avföring, och är de två vanligaste magsjukdomarna som svenskar drabbas av utomlands.

Risken att drabbas av Campylobacterinfektion på resan har nästan halverats sedan år 2000, och  salmonella har minskat med två tredjedelar. Enligt Sofie Ivarsson på Smittskyddsinstitutet minskar magsjukefallen överlag, men störst förändring ser man i Europa.

– Det beror framförallt på förbättrad livsmedelslagstiftning inom Europa, inom EU. Att man har satt upp hygienlagstiftning och har bättre kontroll på framförallt produktion av kyckling och kycklingprodukter, som de flesta har smittats av tidigare. Både Salmonella och Cambulobacter är typiskt förknippat med kyckling, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista