Radio Gotlands hus i kraftigt regn. Foto: Mika Koskelainen/SR Gotland

Kraftigt oväder över Gotland

Det så kallade 5b-ovädret drog in över Gotland i morse, och så mycket som 27 millimeter regn har fallit där. Nu är ovädret på väg norrut.

– 27 millimeter regn det är mycket. Men det är bara på Gotland som det kommit sådana mängder. Andra ställen som det regnat mycket på är Målilla i Småland och Malexander i Östergötland, men där har det bara kommit 9 millimeter regn, säger Eva Strandberg, meterolog på SMHI.

5b är egentligen inte namnet på en viss storm eller oväder, utan den bana som ett lågtryck kan ta förklarar Eva Strandberg.

– 5b är den bana som lågtrycken som rör sig från Polen och upp över Skandinavien kallas, säger hon.

Förutom mycket regn på Gotland har det kommit rapporter om tromber i Halland.

– Men tromberna är ofta så små att dom inte syns i våra prognoser. Jag fick först reda på det när folk ringde till oss och berättade, säger Eva Strandberg.

Hon förklarar att tromberna egentligen inte hör ihop med regnovädret på Gotland, utan att dom uppkommer eftersom vädret är allmänt ostadigt just nu.

– Det är inte så vanligt med tromber i Sverige, men det förekomer. Dom kan vara farliga, inte som i USA , men man bör ändå hålla sig avstånd om man ser en tromb, säger Eva Strandberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista