1 av 2
Röstande i Kidal i Mali letar efter sina namn i röstlängderna. Foto: Scanpix
2 av 2
Foto: Scanpix

Valet i Mali – en framgång

"Ska vara president för hela landet"
1:37 min

Valet i Mali var en framgång för återuppbygganden av demokratin i landet. Valet var väl genomfört, och många ville delta.

Så sammanfattar EU:s valobservatörer presidentvalet i söndags. Ett val som ägde rum bara ett och ett halvt år efter militärkuppen i landet.

-- Det stora antalet röstande i söndags är ett utmärkt bevis på att malierna anser att det här valet är viktigt för landets framtid, säger Michèle  Striffler, chef för EU-parlamentets delegation bland EU:s valobservatörer.

Hon delar den över lag positiva bild som EU och övriga valobservatörer har av presidentvalet i söndags – som genomfördes, med vissa brister, på ett överlag utmärkt sätt, som ett första steg på väg tillbaka till ett demokratiskt Mali.

– På många håll har valdeltagandet varit högt och det är glädjande att även många kvinnor och ungdomar röstade, säger Michèle Striffler.

Rebellupproret och de påföljande striderna i framför allt landets norra delar stoppades med hjälp av en militär EU-styrka under fransk ledning.

Och Michèle Striffler säger att EU har engagerat sig, och kommer att fortsätta att engagera sig i det som händer i Mali, eftersom Afrika och Europa är beroende av varandra

Det som gäller nu är att alla accepterar valresultatet fortsätter hon.

– Den nye presidenten ska vara president för hela landet, både nord och syd. Han ska garantera stabilitet i hela landet, och en försoningsprocess, och uppbyggandet av en stat där alla malier känner sig hemma.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".