Thomas Quick, numera Sture Bergwall. Foto: Yvonne Åsell/Scanpix.

Sture Bergwall riskerar bli utan skadestånd

2:06 min

I morgon väntas Thomas Quick, eller Sture Bergwall som han heter nu, frias från det åttonde och sista mord som han tidigare dömts för. I tidigare fall har personer som suttit i fängelse trots att de var oskyldiga fått stora skadestånd. Men Sture Bergwall riskerar att inte få någonting.

– Enligt den speciella lag som gäller om ersättning till folk som suttit frihetsberövade, så faller rätten till ersättning bort ifall man har medverkat själv till sitt eget frihetsberövande, till exempel genom att man har erkänt felaktigt. Och det har ju Sture Bergwall gjort, säger Mårten Schultz, professor i civilrätt i Stockholm.

Imorgon väntas alltså det sista åtalet mot Sture Bergwall läggas ner. Det gäller mordet på en tonårspojke i Piteå 1976. Sture Bergwall kommer i så fall att söka ersättning från staten för att han felaktigt dömts för åtta mord.

Det hittills största skadeståndet i ett liknande fall var på omkring 10 miljoner och utbetalades till Joy Rahman, som satt felaktigt morddömd i åtta år.

Omfattningen i Quick-fallet borde innebära rekordskadestånd, om det alltså inte vore för det faktum att Sture Bergwall själv erkänt. Och på så sätt kan anses vara medvållande till felaktigheterna.

Det är Justitiekanslern, JK, som beslutar om ersättning vid felaktiga frihetsberövanden. Justitiekansler Anna Skarhed vill idag inte kommentera om Sture Bergwall skulle kunna bli helt utan ersättning, men säger att det finns möjlighet att både sänka och höja skadestånd vid speciella omständigheter - som vid Quick-fallen.

– Det är den praxis som JK har. Att vi i vissa fall ger mer ersättning än i ”normalfallet”. Det kan till exempel gälla om det är väldigt allvarliga misstankar som har riktats mot någon. I lagen finns också möjlighet till jämkning i vissa fall. Den som själv har åstadkommit sitt frihetsberövande kan i vissa fall få ersättningen jämkad. Det är inte särskilt vanligt, men det förekommer, säger hon.

Idag lämnade Sture Bergwall in en anmälan mot en överläkare vid rättspsykiatriska kliniken i Säter, där han vårdas. Om Bergwall ansöker om ersättning kommer JK bland annat att utreda hur tiden inom rättspsyk påverkat honom.

En annan del i bedömningen om ersättning lär bli att granska Bergwalls alla erkännande. Ett omfattande arbete, enligt Anna Skarhed.

– Man kan säga att målsättningen för JK är att inom ett halvår kunna ge ett beslut i den här typen av ärenden, säger Anna Skarhed.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista