Den svenska ekonomin har backat lite under årets andra kvartal, jämfört mot det första kvartalet i år. Foto: Jessica Gow/Scanpix.

Stark krona hämmar tillväxten

Exporten går dåligt
2:02 min

Sveriges BNP-tillväxt krympte under årets andra kvartal. Det visar siffror som SCB presenterade i dag. Resultatet var sämre än vad analytikerna hade hoppats på. Orsaken till den svagare svenska utvecklingen är bland annat den starka svenska kronan, menar analytiker.

Arne Gran från Skara är lastbilschaufför, och han har märkt att transporterna från industrin har minskat.

– Ja, vissa transporter har ju minskat väldigt. Det är papper, virke, ja vissa sorter då.

Så ni märker av att det går tungt för den svenska exportindustrin?

– Ja det gör vi, det går tungt. Och vad vi ska göra åt det vet vi inte heller, säger Arne Gran.

Arne Gran står med sin lastbil i Värtahamnen i Stockholm och lastar en container. Han säger att han länge har sett hur industrins svårigheter att exportera- har påverkar transportbranschen negativt.

Och att återhämtningen för svensk ekonomi inte går så fort som analytikerna trodde var tydligt när Statistiska centralbyrån i dag visade sina siffror för Sveriges BNP-tillväxt.

Den svenska ekonomin har backat lite under årets andra kvartal, jämfört mot det första kvartalet i år. Där hade analytiker förväntat sig en blygsam ökning på plus 0,1 procent, men SCB:s siffror visar att BNP istället har backat med 0,1 procent.

Även om Sveriges BNP har ökat med 0,6 procent under det andra kvartalet, jämfört med samma period förra året, så var även det en lägre siffra än förväntat. Analytikerna hade räknat med en ökning på 1 procent under de senaste 12 månaderna.

Orsaken till de svagare siffrorna beror på det ekonomiska läget i omvärlden och den starka svenska kronan. Johan Javeus är chefsstrateg på SEB:

– En av de saker som var svag i den här siffran var just exporten, och den har ju en väldigt stark koppling till kronkursen. Ju starkare kronan är ju jobbigare blir det för svenska företag att exportera. Men man är ju såklart också väldigt beroende av vad det finns för efterfrågan i omvärlden, och den är ju också som bekant rätt så svag i dagsläget, säger Johan Javeus.

SCB:s BNP-prognos är en viktig faktor för Riksbanken att ta in i sin bedömning över utvecklingen i framtiden, och för att bestämma hur räntan ska bli framöver. Men enligt Johan Javeus var inte BNP-resultatet så illa att han tror att riksbanken kommer anpassa ränteläget.

– Det finns väl kanske skäl för Riksbanken att behöva se över sina egna tillväxtprognoser med bakgrund av den här siffran. Däremot tror jag nog inte att den här siffran är så viktig eller så svag att det kommer föranleda Riksbanken att ompröva beslutet att låta räntan ligga still för tillfället, säger Johan Javeus.

Men trots att Svergies BNP inte hade utvecklats lika starkt som analytikerna hade hoppats på, är det hushållen som ger analytikerna hopp för framtiden:

– De fortsätter att konsumera i relativt okej takt med tanke på omständigheterna och det är väl ändå någonting som man får säga är positivt, säger Johan Javeus.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".