Förslag att kvotera föräldraledigheten

Regeringens utredare Karl-Petter Thorwaldsson räknar med att föreslå en ökad kvotering av föräldraledigheten. Kvotering är det mest effektiva sättet att få fler pappor att ta föräldraledigt anser Thorwaldsson.

– Det är väl svårt att se någon annan väg än att någon eller några månader till skulle vikas till båda föräldrarna. Andra saker som man jobbat med sedan 1974 som opinionsbildning och ekonomiska drivkrafter ger ingen större effekt utan det som ger effekt är när man har vikt ett antal månader till mamman och pappan, säger Karl Petter Thorwaldsson som utreder föräldraförsäkringen.

Frågan om föräldraförsäkringen är en het potatis inom socialdemokratin. LO och det socialdemokratiska kvinnoförbundet vill ha en ökad kvotering, medan den ansvariga ministern Berit Andnor till exempel tidigare har varit mycket tveksam till ökad kvotering.

Majoriteten nöjd
Majoriteten av svenska föräldrar har i en undersökning från Riksförsäkringsverket sagt sig vara nöjda med rådande modell.

Av de 16 månaderna i föräldraförsäkringen är två månader vikta åt vardera föräldern, de så kallade pappamånaderna och utedaren Karl Petter Thorwaldsson räknar med att föreslå att den tiden, som inte går att överlåta, förlängs.

Enligt honom har pappamånaderna fått fler pappor att vara hemma, från nästan hälften till över 80 procent men fortfarande tar mammorna den allra största delen i tid sett, 80 procent.

Ingen fullständig kvotering
En fullständig kvotering, där båda föräldrarna får hälften var, vill han däremot inte ha.

Dels tror han inte det skulle accepteras av opinionen, dels tror han att det skulle vara dåligt för barn, om en del skulle tvingas börja på dagis när de är ett halvår gamla.

– Risken att ett enda barn skulle tvingas börja vid sex-sju månaders ålder gör att jag lutar åt att man inte kan göra en helt individualiserad föräldraförsäkring, säger han.

Regeringen har redan lovat en förändring av föräldraförsäkringen, nämligen att höja taket. Men det tror inte Karl-Petter Thorwaldsson kommer att få föräldrarn att dela lika i någon större utsträckning.

– Jag tror inte att det kommer att ha så stor betydelse för uttaget av föräldraersättning. För redan idag är det höginkomsttagare, alltså de pappor som tjänar mest, som tar ut mest föräldraledighet.

Cecilia Strömberg
cecilia.stromberg@sr.se