Bradley Manning eskorteras från domstolen vid Fort Meade, Maryland på måndagen.

Bedömare tror på långt straff för Manning

Riskerar livstids fängelse plus 154 år
2:00 min

Klockan 19 på tisdagen, svensk tid, väntas domen mot Bradley Manning som står åtalad för den största läckan av sekretessbelagda uppgifter i amerikansk historia. Om Manning, som läckte hundratusentals uppgifter till Wikileaks, döms på den allvarligaste punkten, väntar livstids fängelse.

Idag väntas domaren i militärrättegången mot Manning, överste Denise Lind, tillkännage domen på militärbasen Fort Meade i Maryland.

Den stora frågan är om Manning kommer att dömas för att ha bistått fienden, den allvarligaste av de 21 åtalspunkterna.

Gör han det väntas livstids fängelse plus 154 år för den 25-årige soldaten som suttit fängslad i tre år, efter att genomfört den största läckan av sekretessbelagda uppgifter i amerikansk historia.

De flesta bedömare tror att han i vilket fall som helst kommer att dömas till ett långt fängelsestraff. Han har redan erkänt sig skyldig till 10 mindre allvarliga brott, som sammanlagt kan ge honom 20 års fängelse.

Det var för tre år sen som Bradley Manning läckte runt 700 000 dokument till Wikileaks när han tjänstgjorde i Irak. Flera av uppgifterna fick stor spridning världen över, bland annat en film som visar hur amerikanska soldater skjuter mot civila i Irak.

Försvarets argument har hela tiden varit att Bradley Manning velat bidra till en bättre värld genom att avslöja det han menar var övergrepp i ett felaktigt krig. De menar att han är en visselblåsare, om än en naiv sådan.

Åklagarna däremot, har gått hårt ut under rättegången för att övertyga domaren om att Manning är en förrädare som medvetet riskerat den nationella säkerheten och USA:s säkerhetsintressen.

Om Manning döms finns enligt regelverket för amerikanska militärrättegångar en möjlighet att domen mildras. Det är i sådana fall Generalmajor Buchanan som har möjlighet göra det.

Rättegången mot Manning ses här i USA som en bild av president Obamas hårdföra kamp mot läckor till media. Bradley Manning är en av sju tidigare eller nuvarande statsanställda som under Obamas tid åtalats för att ha läckt hemlig information, vilket är en rekordsiffra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".