Thomas Quick, numera Sture Bergwall. Foto: Yvonne Åsell/Scanpix.

Socialstyrelsen med och avgör Quicks framtid

0:43 min

Socialstyrelsens rättsliga råd ska yttra sig i frågan om Sture Bergwall, tidigare Thomas Quick, ska fortsätta tvångsvårdas på Säters rättspsykiatriska klinik.

Det är Förvaltningsrätten i Falun som fattar beslut om Bergwalls vård och det här är första gången domstolen ber rättsliga rådet om hjälp att bedöma om Sture Bergwall lider av en allvarlig psykisk störning och om det finns risk att han återfaller i allvarlig brottslighet.

Sture Bergwall har blivit friad från sju av de åtta mord han har dömts för och imorgon meddelar Åklagarmyndigheten om han ska frias också i det åttonde fallet.

Och det är mot den bakgrunden som förvaltningsrätten begär in ett yttrande från Socialstyrelsens rättsliga råd, säger Johan Montelius som är lagman vid domstolen:

– Nu är det ju så ändå att i princip alla domar är undanröjda, och läget är helt enkelt ett annat än vad det har varit de senaste åren.

Hur påverkar det frågan om fortsatt vård då, om han frias från alla de här misstankarna?

Om han nu frias från alla misstankar om mord så innebär ju det att vi fortfarande måste göra en bedömning om han lider av en allvarlig psykisk störning, och om det finns risk om han på grund av den störningen återfaller i allvarlig brottslighet. Och den bedömningen vill vi ha hjälp då av Socialstyrelsens rättsliga råd med att göra, säger Johan Montelius.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista