Thomas Quick, numera Sture Bergwall. Foto: Yvonne Åsell /Scanpix

Advokaten: "Tror att Bergwall släpps från Säter"

2:49 min

I dag kommer beslutet i det sista mordfallet som rör Thomas Quick, numera Sture Bergwall. Bergwall har tidigare friats från sju av de åtta mord han dömts för, och i dag får vi veta om åklagaren även denna gång väljer att lägga ned åtalet. Det är hans advokat Thomas Olsson övertygad om att åklagaren gör.

– Ja, det innebär att vi sätter punkt för mer än fyra års rättsprocesser och kommer att vända vårt intresse mot vården och försöka få tvångsvården avslutad, säger Thomas Olsson.

”Jag har inte begått något av de mord jag är dömd för och jag har inte heller begått något av de andra morden jag har erkänt”, berättade Sture Bergwall i Hannes Råstams dokumentär på SVT som sändes 2008.

Det var först i journalisten Hannes Råstams dokumentär på SVT från 2008 som Sture Bergwall, tidigare Thomas Quick, öppet tog tillbaka sina erkännanden om över trettio mord i Norden.

Erkännandena som gjordes under terapi med kraftig medicinering vid Säters rättspsykiatriska klinik har senare starkt ifrågasatts, och inte i något av fallen har det funnits teknisk bevisning som DNA eller fingeravtryck.

Med hjälp av advokat Thomas Olsson har han sedan beviljats resning för samtliga de åtta mord han dömts för och alla domar utom en har nu hävts.

Det sista resningsärendet som åklagare meddelar beslut om i dag, rör mordet på 15-årige Charles Zelmanovits, 1976, som Sture Bergwall dömdes för 1994.

Även där saknas teknisk bevisning, och advokat Thomas Olsson som tror på ett frikännande, siktar nu alltså i första hand på att få ut Bergwall från Säter:

– Där har ju förvaltningsrätten beslutat om att inhämta yttrande från Socialstyrelsens rättsliga råd så att det kan komma beslut inom en ganska snar framtid, det kan också dröja ett tag det återstår att se, säger Thomas Olsson.

Du tror att Sture Bergwall kommer att släppas från Säter?

– Jag tror att han kommer bli frisläppt från Säter, ja. Frågan är hur lång tid det kommer att ta. Det beror helt på i vilken utsträckning Säter är beredda att erkänna sin felaktighet i den här Quick-skandalen, erkänna sina misstag och försöka rätta till dem, säger Thomas Olsson.

Sture Bergwall är inte överlämnad till vården på grund av mordfallen, utan för tidigare brott. Men frågan som nu väcks är hur mycket de här morddomarna påverkat beslutet att hålla honom kvar.

Överläkare på Säter, Susanne Nyberg, vill inte kommentera frågan och meddelar enbart att de kommer ta ställning till fortsatt handläggning av det här ärendet beroende på vad beslutet blir.

Även om Sture Bergwall frias i dag kvarstår sviterna av vad som beskrivits som ett av landets största rättskandaler, där alla mordfall utom ett nu preskriberats och där anhöriga kanske aldrig får veta vem eller vilka som varit skyldiga.

Vid åklagarnas presskonferens i dag väntas även riksåklagare Anders Perklev ge sin samlade syn på Sture Bergwall-ärendena och vad det kan innebära för svenskt rättsväsende framöver.

 

10.30 inleds presskonferensen vid Riksåklagarmyndigheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista