Iran och Syrien bildar gemensam front

Iran och Syrien ska bilda en gemensam front mot hot från omvärlden. Det meddelade Irans vicepresident efter ett möte med Syriens premiärminister på onsdagen.

– Vårt möte är viktigt och äger rum vid en känslig tidpunkt, sa Irans vicepresident när han hade träffat Syriens premiärminister i Teheran, och den bedömningen torde de flesta som bevakar regionen hålla med om.

Både Iran och Syrien har den senaste tiden känt sig hårt pressade av USA. USA anklagar Iran för att försöka skaffa kärnvapen, och har tidigare hotat med attacker mot landet, även om utrikesminister Rice på sin Europaresa nyligen ville tona ner det hotet.

Amerikanska anklagelser
Iran är också ett av de länder som president Bush har utsett till ondskans axelmakter, med anklagelser om att landet stödjer internationell terrorism.

Amerikanska medier har nu i veckan rapporterat att USA har flugit obemannade spionplan över Iran i ett snart ett års tid, bland annat för att kontrollera landets eventuella kärnvapenaktivititer. Och Iran är bara ett halvår i från att kunna tillverka kärnvapen, hävdade Israels utrikesminister på onsdagen.

Syrien å sin sida har fått ögonen på sig efter mordet på Libanons före detta premiärnminister Rafik Hariri i måndags.

USA kritiserar Syrien
Många i Libanon skyller Syrien för inblandning i mordet på en politiker som var emot Syriens inflytande i grannlandet Libanon. Det inflytandet är också USA emot, och även om USA efter mordet i måndags har undvikit att öppet peka ut Syrien, så har USA kallat hem sin ambassdör från Damaskus.

USA har också hotat med sanktioner om inte Syrien drar tillbaks sina 15 000 soldater från Libanon, vilket FN också har krävt. Och USA anklagar även Syrien för att stödja terrorister, vilket Syrien liksom Iran förnekar.

Det är alltså dessa två länder som nu enar sig mot en gemensam yttre fiende, i vilket fall som helst på ett retoriskt plan. Vi är beredda att hjälpa Syrien på alla sätt för att möta hot mot landet, sa Irans vicepresident efter mötet med Syriens premiärminister.

Maria Sjöqvist
maria.sjoqvist@sr.se