Israeler och palestinier fortsätter fredssamtalen

1:05 min

Både de israeliska och palestinska fredsförhandlarna är överrens om att göra ett allvarligt försök att få ett slut på den långa konflikten i Mellanöstern. I dag fortsatte de samtalen i Washington och träffade bland annat president Obama. Fredssamtalen kommer att fortsätta om två veckor.

I dag träffade USA:s president Barack Obama och vicepresident Joe Biden den israeliska toppförhandlaren Tzipi Livni och hennes palestinske motpart Saeb Erakat. Tidigare under dagen hade Livni och Erakat haft bilaterala samtal.

Utrikesminister John Kerry sade att mötena hade varit "konstruktiva och positiva" och att han var övertygad om att parterna skulle kunna nå en fredlig lösning.

– Det finns inget annat alternativ än en tvåstatslösning, sa John Kerry som arbetat intensivt för att få igång fredssamtalen igen.

Livni och Erakat ska träffas igen om två veckor, i Israel eller på de palestinska territorierna. Parterna har enats om att förhandla i minst nio månader, sade Kerry.

Tzipi Livni sa på presskonferensen i dag att ingen ska tro att det kommer att bli lätt, men en förutsättning för att lyckas är att se framåt och inte gräva ner sig i det som varit.

Fredssamtalen startade formellt under måndagskvällen, då Kerry stod värd för iftar – måltiden då fastan bryts för dagen under den muslimska fastemånaden ramadan.

De senaste tjugo åren har flera fredssamtal nått överenskommelser om vissa delar men aldrig ett fullkomligt avtal.

– Alla frågor är på bordet. Men vi beslutade att det som sades ska stanna i förhandlingsrummet, sade Livni i israelisk radio efter middagen.

Under middagen deltog även Martin Indyk, nyutnämnt sändebud för Mellanöstern och den som förväntas ta över det dagliga bestyret att hålla samtalen igång.

Även om förhandlingscheferna uttryckte sig positivt finns en stor skepsis på båda sidor. Israel och palestinierna är sedan årtionden djupt splittrade över kärnfrågorna: gränserna för en framtida palestinsk stat, ödet för miljontals palestinska flyktingar och deras ättlingar, judiska bosättningar på den ockuperade Västbanken och framtiden för Jerusalem – båda folkens huvudstad.

I går sade palestiniernas president Mahmud Abbas att det inte får inte finnas en enda israelisk bosättning eller israelisk militärstyrka i ett framtida Palestina. Flera israeliska kommentatorer har ifrågasatt om Israels premiärminister Benjamin Netanyahu kan göra eftergifter i bosättningsfrågan utan att förlora stöd från sin högerregering.

De återupptagna samtalen som inletts är de första direkta samtalen mellan parterna på tre år. De senaste förhandlingarna avbröts i september 2010 på grund av oenighet när det gäller Israels utbyggnad av bosättningar på Västbanken.

Ekot/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista