1 av 2
Zimbabwes president Robert Mugabe och oppositionsledaren Morgan Tsvangirai. Foto: Jekesai Njikizana/Scanpix. Montage: Sveriges Radio.
2 av 2

Val i Zimbabwe: Mugabe vill fortsätta leda landet

1:54 min

I dag går Zimbabwe till parlaments- och presidentval. Frågan som omvärlden nu ställer sig är om ett maktskifte står för dörren. Den nu 89-åriga presidenten Robert Mugabe och hans Zanu PF-parti har styrt landet i 33 år, men Mugabe själv har inga planer på att gå i pension:

– Enligt Europa och USA har jag ju redan dött, men jag är inte död ännu, sa Mugabe vid en sällsynt pressträff hemma på sitt residens i går.

Valrörelsen tycks ha varit fredlig – långt ifrån det våld som riktades mot oppositionsanhängare efter förra valet, och som till slut gjorde att Mugabes Zanu PF och oppositionspartiet MDC bildade en samlingsregering.

Men i praktiken har Mugabe med både militär och polisväsendet i ryggen fortsatt att styra landet. Även om presidenten sa i går att han är beredd att lämna över makten vid en förlust tvivlar vissa bedömare på om maktapparaten under honom skulle acceptera oppositionsledaren Morgan Tsvangirai som president.

Pratar man med anhängare till de båda här i huvudstaden tycks självförtroendet vara lika stort. Zanu PF-medlemmen Malen som jag träffar i en förort söder om stan oroas inte över Mugabes ålder:

– Att leda ett land handlar inte bara om att ha energi, utan det handlar om hans visdom, säger han.

Men MDC-anhängaren Tjibo menar att det är dags för en förändring nu:

– Precis som vi byter kläder och precis som vi flyttar är det dags för något nytt nu, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista