Framför allt har den havererade skatteöverenskommelsen mellan Tyskland och Schweiz i början på året fått många skattesyndare att tänka om och rätta sina skatteuppgifter. Foto: Pedro Armestre/Scanpix.

Skatterättelser ger Tyskland rekordintäkter

"Svåra fall kopplade till svarta pengar"
1:37 min

Den starka tyska ekonomin har drivit upp skatteintäkterna till rekordnivåer. En flod av frivilliga skatterättelser hjälper nu till att fylla på skattkistorna ännu mer. Man räknar med att självrättelserna ska ge ytterligare motsvarande fem miljarder kronor. Men det är inte alla som jublar.

– Det handlar om svåra fall kopplade till svarta pengar, säger Thomas Eigenthaler som är ordförande för tyska skattefacket.

De många och komplicerade självrättelserna innebär ett omfattande extraarbete på de redan underbemannade skattekontoren. Eigenthaler är starkt kritisk mot de senaste årens nedskärningar bland hans medlemmar och att det nu tillkommer ännu mer arbete utan mer personal:

– Risken är stor att ordinarie uppgifter blir liggande och orsakar nya skador när istället andra skattebedrägerier slinker igenom, hävdar Eigenthaler. 

Under första halvåret i år har redan lika många självrättelser lämnats in till de tyska skattemyndigheterna som under hela förra året.

Avslöjandena om fotbollslaget Bayern Münchens legendariske chef Uli Hoeneß skattefiffel skrämde upp en hel del att deklarera sina undangömda förmögenheter. I går väcktes åtal mot Hoeneß, som misstänks ha hållit undan över tre miljoner euro i skatt.

Framför allt har den havererade skatteöverenskommelsen mellan Tyskland och Schweiz i början på året fått många skattesyndare att tänka om. Hade den gått igenom hade tyskar med svarta pengar undanstoppade i Schweiz anonymt kunnat betala en engångssumma och därmed få sina tillgångar tvättade.

Men i brist på en överenskommelse fortsätter skattemyndigheterna istället att jaga misstänkta skattebedragare med hjälp av kunduppgifter som de köper från före detta schweiziska bankanställda.

Håll dig uppdaterad

Följ Ekot på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".