Ökat tryck på Tysklands försvarsminister

1:24 min

Trycket ökar på Tysklands försvarsminister Thomas de Maizière. I dag är det hans tur att frågas ut av ett särskilt parlamentariskt utskott om det omstridda drönarprojektet, ”Eurohawk”. Frågorna har varit många kring vad egentligen försvarsministern vetat innan projektet avslutades.

Motsvarande drygt 4 miljarder kronor hann utvecklingen av drönaren ”Eurohawk” kosta de tyska skattebetalarna innan försvarsministern Thomas de Maizière drog i nödbromsen.

Frågorna har varit många från det parlamentariska utskottet under den dryga vecka som utfrågningarna pågått. Varför avbröt han inte projektet långt tidigare? Problemen med bland annat att det obemannade planet inte skulle få flygtillstånd över Europa var redan kända sedan tidigare. Politiker, representanter för försvarmakten och industrin har avlöst varandra. Och i dag är det alltså dags för den högste ansvarige att låta sig frågas ut.

Hans egen försvarslinje är att han inget visste förrän i maj, då han också satte stopp för projektet. Men det ifrågasätts, inte bara av oppositionen. Och visste han verkligen inte, då är det nog så graverande att ministern inte har koll på det hittills dyraste försvarsprojektet.

Affären kunde inte komma vid en olämpligare tidpunkt, bara åtta veckor innan förbundsdagsvalet. Thomas De Maizière är en av förbundskansler Angela Merkels närmaste förtrogna, hämtades till försvarsministeriet för att äntligen få lugn och ro efter hans två omstridda företrädare.

Istället råder allt annat än lugn och ro kring försvarsmakten. Inte bara drönarna utan en rad andra materielinköp dras med produktionsproblem och kostnader som spränger alla ramar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista