1 av 2
Zimbabwiska dollar. Foto: Tsvangirayi Mukwazhi/Scanpix
2 av 2
Nils Eklund i Harare. Foto: Sveriges Radio.

Zimbabwe har återhämtat sig efter hyperinflationen

1:36 min

I Zimbabwe är det val i dag. Och landets ekonomi har börjat återhämta sig jämfört med tiden för förra valet 2008. Då led landet av "hyperinflation" och en limpa kostade flera hundra miljoner zimbabwiska dollar.

Denford Mutashu som driver en matbutikkedja i Harare berättar om inflationen.

– Kunderna här inne hade väskor med sedlar när dom handlade. Ett tag kunde priserna på hyllorna här inne mångdubblas på en och samma dag, förklarar Denford Mutashu medan medelklassen handlar runt omkring oss i butiken inne i centrala Harare.

Hyperinflationen som myndigheterna slutade mäta efter att den skrevs i miljoner hade flera förklaringar, exempelvis ett mindre lönsamt jordbruk, korruption, minskad export och en eskalerande statsskuld samtidigt som landets centralbank fortsatte att trycka upp mer och allt större sedlar. Till slut sprack bubblan och i början av 2009 gick landet officiellt över till den amerikanska dollarn och efter det har inflationen stabiliserats de senaste åren. I juni låg den på under två procent.

Och för butikschefen Denford har införandet av dollarna blivit ett lyft. Idag har han över tusen anställda jämfört med ett 20-tal för fem år sedan.

– Den gjorde ekonomin stabil, och det är den stabiliteten som gör att vi kan tillåta oss själva att planera framåt, säger Denford Mutashu.

Den Zimbabwiska ekonomin har också börjat växa så smått om än från en låg nivå. Tillförlitliga äldre siffror är en bristvara men uppskattningar som gjorts säger att ekonomin  2010 fortfarande bara var drygt hälften så stor som den var i slutet på 90-talet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista