Modebloggaren Elin Kling berättar i sitt Sommarprogram om hur synen på hennes skrivande har förändrats. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio.

”Bloggens inflytande gick inte att avfärda”

Påhopp, hånskratt och nedlåtande kommentarer har förvandlats till inflytande och makt. Entreprenören Elin Kling berättar i Sommar i P1 om modebloggarnas förvandling och hur hon på en bar i Hongkong förstod att hon var dyslektiker.

Elin Kling var en av de första som började blogga om mode på nätet. Hon berättar i sitt Sommarprogram om hur synen på hennes skrivande har förändrats. Från att hon och andra modebloggare i början blev utsatta för hånskratt och skepsis bemöts de nu med respekt och ses som en maktfaktor:

– På samma sätt som branschen skakade på huvudet åt mig, skakade jag på huvudet åt dem. Hur kunde man inte se vad som höll på att hända online? Till slut blev modebloggens inflytande så pass stort att ingen längre kunde avfärda den, säger Elin Kling.

I programmet beskriver hon en modeblogg som ”en plats på nätet där du erbjuds en snabb dos av daglig inspiration i fråga om mode och stil”. Bloggarna har också förändrat konsumenternas fokus.

– Blicken har sänkts ifrån kändishimlen ner till en mer relevant inspiration, till den vanliga tjejen, bloggaren, säger Elin Kling i sitt Sommarprogram.

– Jag tycker det är helt fantastiskt att unga kvinnor så självklart tar en plats i dag och skaffar sig en röst i offentligheten. Att de berättar vad de tycker, tänker och dessutom ser till att få betalt för det. Och förlåt, men pratar vi ens om unga killar i dag, ifall de inte heter Justin Bieber?

Elin Kling berättar i Sommar i P1 att hon vant sig vid att kritiker hellre anmärker på stavfel i hennes blogg än värdesätter den kollektion hon designat. Att hon själv har läs- och skrivsvårigheter insåg hon inte förrän i fjol under ett affärsmöte då en i sällskapet berättade om sin son som hade problem med att bokstäverna hoppade och orden flöt ihop.

– Jag visste exakt vad han pratar om! 29 år gammal i en bar långt över Hongkong fick jag äntligen svart på vitt varför mina texter alltid förvandlats till grötiga kluster, berättar Elin Kling.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".